Sétálva tanulhatjuk meg a szőlőművelést és a borászkodást Csopakon és Paloznakon (veol.hu)

Csopak és Paloznak önkormányzatának támogatásával 2006. tavaszán hozták létre az olaszrizling tanösvényt. A csopaki Petőfi Sándor utcától a paloznaki Tódi útig 12 darab ismertetőtábla mutatja be a Balaton-felvidék jellegzetes szőlőfajtáit.

– Ezen a vidéken a klasszikus vörös színű talaj kialakulását, a szőlőművelés fontosabb lépéseit, az ökológiai egyensúlyt befolyásoló tényezőket, a szüreti munkálatokat, a borvidék jellemzőit ismerhetik meg az emberek. Az egyedi népművészeti motívumokkal díszített táblák ismertető szövegét Tamás Jenő csopaki borász írta, a fotókat Tamás Ervin készítette – kezdi a tanösvény ismertetését Englert Dezső a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

Mint mondja, nemrégiben a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület úgy határozott, hogy nem vállalja tovább a Nagyhegyi út és a Pince sor útkarbantartását, melyet több mint tíz évig gondoztak. A tagság ezalatt „szépkorúvá” vált, időközben a munkálatok meghaladták az erejüket.

Ezentúl a Paloznaki Borklub gondozza az olaszrizling tanösvény paloznaki részét, míg a csopakit a Csopaki Sáner János Kertbarát Kör tagjai végzik. A két önkormányzatnak tizenhárom évvel ezelőtt az volt a célja, hogy az érdeklődőknek rövid tájékoztatást nyújtsanak a történelmi borvidék múltjáról és jelenéről, jellegzetes szőlőfajtáiról, a szőlőművelés fontos tudnivalóiról.

Továbbá járuljanak hozzá a Balatonfüred-Csopak Borvidék, és ezen belül Csopak és Paloznak hírnevének fokozatos helyreállításához. A sétálva tanulás és ismerkedés történelmi borvidékünkkel az egész térség fejlesztési programjához kapcsolódik. A másfél kilométer hosszú tanösvényen, minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az emberek a világ egyik legszebb táján sétálhatnak, szinte páratlan panorámában gyönyörködhetnek, miközben fontos tudnivalókat szereznek a szőlőművelésről és a borászatról.

Aki nem hiszi, járjon utána – javasolja a veol.hu.