Sárga és piros zászló a balatoni rendőrhajókon

A szolgálati hajókon rendszeresített sárga és piros zászlókkal egészíti ki a balatoni viharjelző rendszer tevékenységét a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint.

A Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület által működtetett szárazföldi viharjelző rendszer I. fokú viharjelzésénél a vízirendészet hajóin sárga zászlóval, a II. fokú viharjelzés idején piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre.
Elsőfokú vihar közeledése esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízen tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú vihar közeledése esetén a viharjelző percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben tilos fürödni, valamint nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni a vitorlások kivételével.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:
– Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
– Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
– Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!
– Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
– Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
– Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
– Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
– Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

(13:48)