Szúnyoggyérítés a Balatonnál augusztus második hetében

A csapadékos időjárás miatt az ország több térségében is jelentős mértékű szúnyoginvázió alakult ki augusztus elejére. Amennyiben az időjárás engedi, augusztus második hetétől Somogyban 4360 hektáron, 18 településen, részben a Balaton déli partján irtják majd a rovarokat – a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

      A szúnyoginvázió miatt az elmúlt hetekben teljes kapacitással, több mint százezer hektáron, 323 településen gyérítették a vérszívókat a szakemberek. A múlt hét pénteki szeles időjárás miatt Zala és Békés megye néhány településén elmaradt a korábban betervezett gyérítés, a Balaton és a Velencei-tó egyes pontjain pedig félbemaradtak a kezelések. Ezeket a munkálatokat a napokban pótolták vagy pótolják. A szúnyoggyérítés kilencedik hetében Budapesten, a Balatonon, a Dráva mentén, valamint Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében dolgoznak a szakemberek összesen 75 ezer hektáron.

A Balaton-régióban a hét elején: Balatonszemesen, Balatonszentgyörgyön, Kőröshegyen, Siófokon, Szántódon, Zamárdiban, Vörsön, a hét közepén: Balatonfenyvesen, Balatonkeresztúron, Balatonmáriafürdőn, és Fonyódon terveztek, illetve terveznek szúnyogirtást.

A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

(19:08)