Robbanásszerűen nő a kormoránok száma hazánkban (magyarmezogazdasag.hu)

Míg a XX. század közepén valóságos zoológiai szenzációnak számított, hogy a Kis-Balaton területén egy kisebb kormorántelep évről évre eredményesen szaporodott, addig mára ezek a hajdani ritka madarak valóságos átkot jelentenek úgy a horgászoknak, mint a tógazdáknak. Sőt, egyes természetvédelmi szakemberek is hangsúlyozzák, hogy a kormoránok, más néven kárókatonák állománya vészesen felduzzadt. Nagy számuk negatív hatással lehet más védett fajok egyedszámára is.

A kormorán jellemzően telepesen költ, fészkét a fák ágaira építi. A fészkelőfákat meszes ürülékük általában néhány év alatt elpusztulnak, így előfordulnak olyan kormorántelepek, melyek teljesen kopasz ágakon találhatók. Madarunk legtöbbször három fiókát nevel fel évente, melyek 5-6 hetes korukban repülnek ki.

A kormoránoknak igen kevés természetes ellenségük van, s mivel régebben nemcsak Magyarországon, hanem Európa más országaiban is hathatósan segítették állományuk felszaporodását. Így nem véletlen, hogy mára akár sok százas csoportjait is meg lehet figyelni ezeknek a madaraknak, melyek egyedenként naponta akár fél kiló halat is elfogyasztanak.

Igaz, étlapjukon jelentős mennyiségű „szeméthal” is megtalálható, de bizony a például a pontyállományban is jelentős kárt okoznak. Bár ma már a kormorán nem áll védelem alatt, gyéríthetőek, mégis ritkán kerül puskavégre. Felettébb intelligens, a vadászokat már messziről észreveszi, szárnyra kap, s ott, ahol mégis ilyen zöld ruhás embereket figyelnek meg, ott a víz felszínre csak lőtávolon túlra szállnak le – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalon.

Úgy tűnik, ezt a tudást az idősebb egyedek átadják a fiataloknak, ezzel is magyarázható, hogy a kormoránállomány feltartóztathatatlanul növekszik.