Részleges holdfogyatkozás szombat este (infostart.hu)

 Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül és bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt.

A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag „beleharap” a holdkorongba. Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó. Ám ilyenkor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka „beleharap” a déli pólus közelében. Ezt követően, 22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék.

Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött. Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé.

Sárgás, narancssárgás lesz a Hold

Szabó Norton bemutató csillagász azt mondta az InfoRádióban, hogy ha szép, derült lesz az ég szombaton este, akkor várhatóan 21:30 és 22:30 óra között akár szabad szemmel is látható lesz a csillagászati jelenség. Hozzátette: ilyenkor az a kép tárul elénk, hogy egy kis körív eltakarja a Hold déli részét, közben pedig „igazán érdekes színárnyalatot vesz fel, ugyanis a Föld légkörén átmenő fény sárgás, narancssárgás színűre festi majd egész este a teliholdat.”

Szabó Norton kitért arra is, hogy a részleges holdfogyatkozás látványosságát otthonról is élvezhetjük, nem kell hozzá más, csak egy távcső vagy egy madárnéző binokulár.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban szombaton délután 17 órától várják majd az érdeklődőket, akik az óriás kupolában lévő óriás távcsövekkel figyelhetik meg a Föld árnyékát a Holdon, melynek a krátereit, hegyeit és völgyeit is meg lehet majd tekinteni a csillagászati jelenséggel együtt. A kertből és a főépület tetőteraszáról pedig kisebb távcsövekkel lehet majd gyönyörködni a részleges holdfogyatkozásban. Közben szakképzett csillagászok mondják majd el, pontosan mit és mire kell figyelni – írja az infostart.hu.