Razziát indít a Balatonnál a NAV (magyaridok.hu)

Átfogó ellenőrzés-sorozatot kezd hétfőn a Balatonnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az akcióban több száz revizor vesz részt – tudta meg a magyaridok.hu a szervezettől. A hatóság emberei vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokat és strandokat is felkeresnek majd. Legutóbb Budapest belvárosában volt hasonló razzia.

Július 16-án indítja meg újabb nagyszabású ellenőrzés-sorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a razzia részleteiről Kis Péter András, a szervezet adóügyekkel foglalkozó szóvivője adott érdeklődésünkre felvilágosítást.

– A hivatal fokozott jelenléttel, vagyis több száz revizor részvételével kezdi meg hétfőn az akciót, az összehangolt vizsgálatokban a Balaton környéki települések kereskedőinek működését ellenőrzik a NAV-osok – mondta a szóvivő, majd hozzátette: főként azoknál a vállalkozásoknál tartanak vizsgálatot, amelyek az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthetők.

Ezeket az információkat felhasználva vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, valamint piacokon és strandokon működő gazdasági szereplőket keresnek fel az adóellenőrök, akik leginkább azt vizsgálják meg, hogy az érintett gazdasági szereplők megfelelően átadják-e a nyugtát, a számlát, szabályszerűen használják-e online pénztárgépüket, és ­bejelentették-e alkalmazottaikat.

Ezek mellett a készpénzkészletekről is tudakozódni fognak az ellenőrök, adott esetben pedig a jövedéki termékek, így a cigaretta és az alkohol értékesítésének mikéntje is górcső alá kerül. – A turizmusfejlesztési hozzájárulás teljesítésének ellenőrzése és az étel-ital automaták vizsgálata szintén szóba jöhet – jegyezte meg Kis Péter András.

A balatoni lesz rövid időn belül a második nagy horderejű, több száz hivatalnokot mozgató adóhatósági ellenőrzés-sorozat, az elsőre júniusban kerítettek sort a NAV-osok Budapest belvárosában. Akkor a VI. és a VII. kerület ellenőrzött vállalkozásainak háromnegyedénél bukkant súlyos jövedéki szabálytalanságokra a NAV: nemegyszer pancsolt italt találtak a pénzügyőrök, de az is előfordult, hogy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfoka volt a felszolgált innivalónak.

Emellett számos olyan kereskedő akadt, akinek több mint háromszorosára növekedett a bejelentett bevétele, sőt volt olyan budapesti bár is, amely a heti átlagos egymilliós forgalmához képest az adóhivatali akció hetében 14 millió forintos bevételt rögzített. Félszáz kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevételemelkedést jegyeztek fel, az ellenőrzés-sorozat lezárása után azonban több helyütt visszaesett a forgalom a korábbi vagy még annál is alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások egyébként számíthatnak rá, hogy a NAV idővel visszatér hozzájuk.

– Ahogy a fővárosi ellenőrzést, úgy a balatoni akciót is előre bejelentette a hivatal az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületén – jegyezte meg Kis Péter András.

Az adótraffipax a NAV hivatalos honlapján, a www.nav.gov.hu oldalon érhető el, s ott minden érdeklődő megtalálhatja, hogy az adott héten a hatóság hol és mit vizsgál, az ellenőrzésekről ráadásul megyei bontásban ad hírt a szervezet.

– A tájékoztatással a jogkövető magatartást szeretnénk elősegíteni – fogalmazott Kis Péter András, majd hozzáfűzte: az adótraffipax népszerűsége egyre nő, immár nagyjából hárompercenként kattint a felületre új érdeklődő.

– Lényeges ugyanakkor – mutatott rá a szóvivő –, hogy az adótraffipax nem számol be minden egyes ellenőrzésről. A közzétett helyszíneken a hatóság emberei biztosan megjelennek, de vizsgálatokra másutt is bármikor sor kerülhet – írja a magyaridok.hu.