Raposka – kis település nagy fejlesztési célokkal (veol.hu)

A település kicsinysége ellenére számos célt tűzött ki maga elé a Balaton-felvidéken található, valamivel több mint kétszáz lakosú Raposka faluvezetése erre az esztendőre, ami érinti a kultúrházat, a ravatalozót, a közvilágítást, és a hegyi utak felújítását. Egy új ingatlanvásárlással falumúzeumot, falugondnoki irodát terveznek kialakítani, ahol falukemence is épülne az udvaron.

Mint azt Bolla Albert polgármester elmondta, a temető ravatalozójának felújítási tervei már elkészültek, azonban mivel 20 millió forint kellene a kivitelezéshez, pályázati lehetőségre várnak a megvalósításhoz.

A kultúrház tetőterének beépítése szintén ilyen nagyságrendű feladat. A szerkezetkész beépítést még szigetelni, alj­zatolni kell, ki kell építeni a közműveket, így idén még biztosan nem fogadhat vendégeket. Azonban szeretnének előrehaladni vele. A beépített tetőtér 18 főnek adhat majd szállást, jó szolgálatot tehet a majdan az épület mellett elhaladó kerékpárutat használók körében is.

Az önkormányzat megvásárolt egy helyi ingatlant a templom mellett, hogy a több funkcióra szánt épületben például falumúzeumot, falugondnoki irodát alakítsanak ki. A pajtában gépeket tárolhatnak, az udvaron falukemence is épülhet. A közösségi funkciót ellátó épületet szeretnék idén rendbe tenni. Egyelőre a kultúrház tetőterében gyűlnek a régi bútorok, eszközök, amelyek a falumúzeumba kerülnek idővel. A saját erőből, hárommillió forintos költséggel kialakított játszóteret tavasszal hivatalosan is átadják.

A település közvilágítása, útjai rendben vannak, viszont a hegyi utakat fel kell újítani. Megépítésre vár az egykori bánya előtti, mintegy 200 méter hosszú szakasz is. A 250 lakosú település népszerű a letelepedni vágyók körében, sorra elkelnek a régi házak. Pillanatnyilag nincs eladó önkormányzati telek sem.

A falu küldöttséget indít a németországi testvértelepülésre, Ebenheimbe, hogy megünnepeljék a két község első találkozásának 20. évfordulóját – írja a veol.hu.