Pünkösdkor indul a vitorlás túraversenyszezon a Balatonon

Egynapos lesz a Balaton egyik legnépszerűbb nagyhajós vitorlás túraversenye, a Pünkösdi Regatta, amely idén a Helly Hansen névadó támogatásával valósul meg. A járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt ez a verseny lehet a 2021. évi balatoni vitorlásszezon első nagyhajós túraversenye, amelynek rajtjára május 23-án Balatonföldvár előtt kerül sor – közölték a szervezők. 

A rendező Túravitorlás Sportklub (TVSK) a többnapos verseny helyett idén egynapos, de komoly kihívást jelentő regattára invitálja a résztvevőket. A rajt május 23-án vasárnap 9 órakor lesz Balatonföldvár előtt. Megfelelő szélviszonyok esetén az első  pályajelet az ábrahámhegyi TVSK-kikötő előtt helyezik el, innen Fonyódra, majd a balatonföldvári célba kell vitorlázni. Érvényesen este 7 óráig lehet célba futni, de amennyiben a szél gyenge, a hajók számára rövidebb, reálisan teljesíthető pályát tűznek ki.

„Tudjuk, hogy a hosszú tél és a korlátozásokkal teli tavasz után nagyon sok vitorlázó vágyik már arra, hogy ismét versenykörülmények között űzhesse kedvenc sportját. A Helly Hansen Pünkösdi Regattát az évtizedes hagyományokat szem előtt tartva az ő számukra rendezzük. A verseny ezúttal – a fertőzésveszély elkerülése érdekében – parti rendezvényt nem, de a vízi események sava-borsát, a nyugati medencében történő hosszú vitorlázást tartalmazza majd”

– mondta Náray Vilmos, aki a TVSK elnöke és a verseny rendezője is.

A versenyre minden nagyhajós osztályt várnak, az előzetes – osztályoktól származó – visszajelzések alapján a résztvevő hajók létszáma elérheti a száz egységet. A hajóosztályokat sebességük alapján csoportokra bontják majd, így gyengébb szél esetén a lassúbb csoportok számára lehetséges lesz a pályarövidítés akkor is, ha a gyorsabb hajók képesek tíz óra alatt teljesíteni a teljes távot. A verseny tartaléknapja május 24., hétfő – de ezt a rendezők csak akkor használnák ki, ha viharos szél vagy valamilyen hatósági tiltás miatt vasárnap nem lehetne vitorlázni. A díjkiosztóra a tervek szerint a TVSK másik nagy eseményén, az őszi Szüreti Regattán kerül majd sor.

A legjobb egytestű hajó nyeri majd a Helly Hansen Díjat. De mindenki jól járhat, aki figyeli a verseny Facebook-esemény-oldalát: a Helly Hansen ugyanis az oldalkedvelők között egy teljes vitorlásruha-szettet sorsol majd ki.

„Nagyon örülünk, hogy a Helly Hansen és a TVSK hosszú évek óta tartó együttműködése a Pünkösdi Regatta kapcsán idén is folytatódni tud. A verseny támogatásával is szeretnénk felhívni a figyelmet a Helly Hansen és a magyar vitorlázók között fennálló évtizedes kapcsolatra”

– mondta Rajna Gabriella, a Helly Hansen Magyarország ügyvezetője.