Pro-Regio díj az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek

PRO-REGIO díjat kapott az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület. Az elismerést Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn adta át a Pesti Vigadóban megtartott ünnepi rendezvényen.

A díjat 1992 óta ítéli oda a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a regionális fejlesztés, a kistérségi együttműködés és a területfejlesztés területén végzett kiemelkedő teljesítmények elismeréseképpen az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából, évente legfeljebb öt szervezet részére. Az idei két díjazott az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület.

A díjat az egyesület elnöke, dr. Rédei Zsolt vette át, aki megköszönte minden volt és jelenlegi munkatársának, az elnökségi és egyesületi tagoknak a közös munkát.

Mint sajtóközleményük fogalmaz, a 2008-ban létrehozott ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület napjainkra már a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb társadalmi szervezetévé nőtte ki magát. Az alakuláskor a fő tevékenység a Balaton-felvidék 60 települése 7 évre szóló fejlesztési stratégiájának elkészítése és LEADER vidékfejlesztési pályázati lehetőségekkel való megvalósítása volt. Mára az elhivatott vezetőségnek, tagságnak és munkatársaknak, illetve segítő szakértőknek köszönhetően sokkal szélesebbé vált az egyesület működési területe.

Az ÉLTETŐ a tagok és szakmai partnerek összefogásával több olyan projektet valósított meg, amely nem csupán egy-egy, hanem egyszerre több tucatnyi vállalkozó, önkormányzat és civil szervezet előrelépését segítette. Élen járnak a Balaton-felvidéki kistermelői, kisipari és helyi vállalkozói szolgáltatások népszerűsítésében. Ennek kapcsán nemzetközi együttműködésben csatlakoztak a Vidék Minősége ernyővédjegyhez, további 3 vidékfejlesztési csoporttal kialakították ennek a magyarországi rendszerét és saját Éltető Balaton-felvidék védjegyüket. Ez a program az élelmiszer előállítókat, kézműveseket, egyedi termékeket is gyártó kisipari vállalkozásokat és a turisztikai, kereskedelmi, vendéglátó ipari vállalkozásokat helyezi előtérbe. Segíti tevékenységük fejlesztését, kereskedelmi lehetőségeik bővítését, közös kínálatok kialakítását. Mára közel 100 vállalkozó, termelő, szolgáltató kaphatta meg a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyet, jelenleg vannak folyamatban a 2016-os minősítések.

(19:35)