Privát Balaton digitális fotógyűjteményhez kapcsolódó esemény-sorozat (balatonfured.hu)

 

Cserna-Szabó András író így látja a magyar ember nyári megérkezését a Balatonhoz: „…rekkenő hőség, magára ölti fürdőruháját, papucsba bújik, vállára veszi a gumimatracot és elindul a magyar tenger felé. Útközben biztosan megáll és betér egy büfébe, hogy végre egyen egy jó hekket. Biztosan hekket.”

Október 15-ig, a Balaton északi és déli partján összesen kilenc helyszínen – elsősorban hajó- és vasútállomásokon – a Privát Balaton digitális fotóalbumába már beérkezett fotókból szabadtéri kamara-kiállítások láthatóak, amikhez kapcsolódva tematikus beszélgetéseket tartanak.

A Privát Balaton célja, hogy dokumentálja a balatoni régió távolabbi és közelmúltját. Ezért elkezdték összegyűjteni a tónál készült fotókat, amik egy közös online archívumba kerülnek, és az interneten keresztül bárki elérheti őket. A Lipták Gábor Városi Könyvtár a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat szellemiségéhez csatlakozva szeretné megmutatni, hogy kedvenc tavunk, a Balaton történeti emlékezete nemcsak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelen szempontjából fontos identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része.

A saját fotóját bárki feltöltheti a privatbalaton.hu oldalra, vagy személyesen is leadhatja a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. A gyűjtést végzők átveszik a fotókat, beszkennelik és feljegyezik a hozzájuk kapcsolódó információkat. A szervezők a kiállításokhoz kapcsolódóan érdekes és sokszínű programokat terveznek, amik erősítik a régió látogatottságát és a program népszerűsítését.