Szilveszterkor már pezsgőt is durranthatunk az új Sió-zsilip kilátóteraszán? (Balatontipp.hu)

Idén lezárul az Európai Unió és a magyar kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” című, a Sió-zsilip újjáépítését is magában foglaló, közel 19 milliárd forintos projekt – a korábbi tájékoztatók szerint. A balatontipp.hu cikkében fotókon is bemutatja a negyedik éve tartó projektet.
A munka befejezése előtti látkép a siófoki zsilipekről, kikötőről és a Bahart központjáról 2023 szeptemberének végén (Fotó: Győrffy Árpád)

Mint ahogy arról a HírBalaton is többször beszámolt, az új Sió-zsilip, amelynek kapacitása megduplázódott a korábbiakhoz képest, megnyílik majd a közönség előtt, egyfajta turisztikai attrakcióvá is válva. Lehetővé vált az is, hogy a Sió belterületi szakaszán tartósan legyen sportolásra alkalmas vízmennyiség. Ezzel kapcsolatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság a közelmúltban a Siófoki Hírek megkeresésére ezt a választ adta:

„A  folyamatban lévő projekt befejezési  határideje  2023.  november 15-e. Ezt  követően az időjárási körülmények és meteorológiai  előrejelzések alapján lehet dönteni a Sió-meder ismételt feltöltéséről. A kiliti duzzasztó műtárgy  már  üzemkész állapotú. A belterületi szakaszon azonban a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a téli, jeges időszakban nem tudja biztosítani a duzzasztott vízteret, elsősorban a balesetveszély elkerülése, valamint a megépült új műtárgyak és a Sió-csatorna medrének, valamint partvédelmének megóvása miatt. A jégmentes időszakokon kívül azonban a vízügyi igazgatóság törekszik arra, hogy a Sió-csatorna medre az év minél nagyobb részében vízzel telt legyen.”

Az esetlegesen nagy vízeresztések ugyanakkor gondot okoznak a Sió-menti gazdáknak, akiknek a földje ilyenkor víz alá kerülhet. A tavaszi projektbemutatón elhangzottak szerint a következő időszak feladata lesz ennek a problémának a megoldása az árvízvédelmi töltésrendszer vízzáróvá tételével.