Prímásversenyt tartanak az Anna-bál kísérőrendezvényeként Balatonfüreden (mti)

Prímásversenyt rendeznek az Anna-bál kísérőrendezvényeként július közepén Balatonfüreden, a megmérettetésre június 24-ig várják a jelentkezőket – tájékoztatta pénteken az MTI-t a verseny szakmai felelőse.

Pál István “Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára hirdették meg a nyilvános színpadi versenyt, melyet az Anna-bál előtti héten, július 17-én és 18-án tartanak a balatonfüredi Kisfaludy Galériában.

Hozzátette: a versenyre a táncház-mozgalomban tevékenykedő, illetve autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, 16 és 35 év közötti hegedűsök pályázhatnak. Minden prímásnak egy kötelező és egy szabadon választott ötperces darabot kell előadni, kísérőzenekarról a szervezők gondoskodnak. Az első három helyezett pénzjutalmat kap, a nyertes felléphet a 194. Anna-bál közönsége előtt.

A programfelelős elmondta azt is, hogy kötelező versenyszámként felső-Tisza-vidéki vagy mezőségi népzenét választhatnak a zenészek a kiírásban megadott prímások előadásai közül, szabadon választott darabként pedig bármely magyar tájegység népzenéjét be lehet mutatni. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert egyéniségei – fűzte hozzá.

A program zárásaként a legjobb előadók és meghívott vendégek közreműködésével gálakoncert lesz a Gyógy téren.

Pál István “Szalonna” felidézte: a Kárpát-medencei prímásverseny 2013 óta az Anna-bál kísérőrendezvénye. A versenyt Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke hirdette meg, melyen minimum 6, maximum 15 versenyző vehet részt.