Pétanque pálya nyílt a keszthelyi Pethő-ház udvarán (TVKeszthely)

A sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában Pampetrics Milán borkereskedő valósította meg a pétanque pályát. A városvezetés örömmel fogadta a vállalkozói kezdeményezést, ugyanis a belváros szívében egy olyan közösségi tér nyílt meg, mely a helyiek és az ide látogatóknak is örömet hozhat.

 

A pétanque pálya gondolata már több éve megfogalmazódott Pampetrics Milán fejében.  A keszthelyi borkereskedő több évig dolgozott egy svájci vinotékában, ahol a hátsó kertben üzemelt pétanque pálya, ennek mintájára valósította meg a kereskedése mögött ezt az attrakciót. A pálya körül térkövet raktak le, újrakavicsozták és rendbe tették az udvart.

„Jó pár éve megszületett ez a gondolat, hogy itt egy ilyen pálya kialakítható lenne. A Pethő-ház belső udvara egyébként nagyon elhanyagolt, gazdátlannak tűnő volt. Mindig is azt mondtam, hogy ezt érdemes lenne felújítani, többre hivatott ez a ház és ez a belső udvar itt a belváros szívében.

– nyilatkozta a TV Keszthelynek Pampetrics Milán.

A kezdeményezést örömmel vette a városvezetés. A pálya megnyitóján Nagy Bálint polgármester hangsúlyozta, olyan közösségi tér nyílt itt meg, ami sok helyinek és ide látogatónak okozhat örömet. Hozzátette, az is nagy öröm, hogy mindezt egy helyi vállalkozó valósította meg.

„A belváros szívében egy nagyon fontos területen egy olyan teret tudtunk megnyitni a keszthelyi emberek előtt, ráadásul felújítva és funkcióval megtöltve, ami korábban nem volt nyitott a keszthelyiek, illetve a Keszthelyre látogató vendégek előtt.”

– fogalmazott a polgármester.

Egy neves francai edző vezetésével mutatta be a pályát a szigligeti edzőtáborból érkezett Magyar Ifjúsági Pétanque Válogatott. Jean Casale a trénere a leghíresebb és többszörös világbajnok párosnak és alapítója a Francia Pétanque Akadémiának. A sportág ikonikus alakja nagyon csodálatosnak tarja ezt a pályát. Különösen azért, mert Magyarországon még kevésbé ismerik a pétanqueot.   Hozzátette, ez egy nagyon jó szabadidősport is.

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A pétanque játszható egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen játékosonként 3 golyóval), duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval) és triplettben (három játékos – három játékos ellen játékosonként két golyóval. (a szerk.)