Augusztus 20-ig tart a NÉBIH nyári razziája (sonline.hu)

Összesen 168 ellenőrzés történt a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában Somogyban. A mérleg: négy figyelmeztetés, öt bírság és 455 ezer forint büntetés.

 

A szakemberek Somogyban 32 büfét, falatozót továbbá 37 éttermet is vizsgáltak. Ezen kívül hat büfékocsit és nyolc egyéb vendéglátó egységet ellenőriztek, s a revizorok hat vágóhídon, daraboló létesítményben, 19 előállítónál jártak, s 14 üzletet és nyolc vásárt és piacot is felkerestek.

Júliusban 23 cukrászdában, illetve fagylaltozóban ellenőriztek – közölte sonline.hu kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Laboratóriumi vizsgálatra 15 fagylaltból vettek mintát. Az eddigi eredmények szerint egy fagy­lalt bizonyult kifogásoltnak enterobaktériumok magas csíraszámú jelenléte miatt, melynek hátterében az alapvető higiénés szabályok be nem tartása valószínűsíthető.

A nyári ellenőrzés első szakasza július elsejétől 31-ig tartott. Kiemelt szerepet kapott a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és büfékocsik tevékenysége. Az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésén kívül a szezonális zöldség-gyümölcs termékek forgalmazását is vizsgálták. A Nébih tájékoztatása szerint hiányosságokat, szabálytalanságot eddig csak a vendéglátó létesítmények ellenőrzése során tapasztaltak az ellenőrök a megyében. A HACCP rendszer működtetésével kapcsolatos dokumentációk vezetésének hiánya, nem megfelelő műszaki feltételek és egészségügyi alkalmasság hiánya: többek közt ezek voltak a jellemző hibák. A feltárt hiányosságok, szabálytalanságok miatt a négy figyelmeztetésen kívül – összesen 455 ezer forint értékben – öt bírságot szabtak ki.

A forgalmazott élelmiszerekkel kapcsolatban a lejárt termékek okoztak problémát. A megyében ellenőrzött létesítményekben eddig 838 élelmiszertételt vontak vizsgálat alá a szakemberek. A fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idő lejárta miatt 9 tételt – összesen 12 kilogramm mennyiségben, 15 ezer 757 forint értékben – kellett kivonni a forgalomból. A hatósági eljárások folyamatban vannak.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-vizsgálat augusztus 20-ig folytatódik.