Pénzbüntetést kapott a hamis diplomával oktató siófoki tanárnő

Közokirat-hamisítás bűntette miatt állapította meg egy 43 éves siófoki tanárnő felelősségét a Siófoki Járásbíróság, aki hamis oklevéllel helyezkedett el szakoktatóként 2018-tól a siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A bíróság a vádlottal szemben első fokon 250 000 Ft pénzbüntetést szabott ki – a Kaposvári Törvényszék tájékoztatása szerint.

 

A megállapított tényállás lényege szerint a vádlott számára 2001-ben egy meg nem nevezett ismerőse készített hamis, látszólag a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kara által kiadott oklevelet, mely szerint a vádlott a főiskola számviteli szakán, belkereskedelmi szakirányon szerzett főiskolai végzettséget 2001-ben, ekkor őt a záróvizsga bizottság üzemgazdásznak nyilvánította.

A vádlott 2018 augusztusában a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolába jelentkezett szakoktatói álláshirdetésre úgy, hogy önéletrajzát elektronikusan megküldte, ahhoz csatolva a felsőfokú képesítése igazolására a hamis oklevélről készült fénymásolatot.

A vádlott az iskolával közalkalmazotti munkaviszonyt létesített. A vezetőség többször felszólította őt arra, hogy az eredeti oklevelet mutassa be, ennek azonban nem tett eleget. Végül cselekménye lelepleződött, és munkaviszonyát 2019. december 20-án megszüntették.

Az elsőfokú bíróság tárgyaláson kívül, büntetővégzés meghozatalával állapította meg a vádlott felelősségét, mely határozattal szemben tárgyalás tartása kérhető, így az nem emelkedett jogerőre.