Példaértékű Somogyország erdőgazdálkodása (agroinform.hu)

Az állami tulajdonú Sefag Zrt. önfenntartóan, vagyis támogatásra nem szorulva végzi feladatát: erdőt kezel Somogyban, fejleszt, felújít, kitermel, és hazánk legjelentősebb vadászterületét tartja fenn.


A Dunántúlon, a Balatontól a Dráváig húzódó, keletről lankás dombokkal tarkított, nyugatról alföldi homokvidék jellegű tájat nagy hagyományokkal rendelkező erdő- és a vadgazdálkodás jellemzi. Az erdősültség aránya Somogyban a harmadik legmagasabb az országban. A megyében, mintegy 90 ezer hektáron – amelyből 80 ezer hektár erdő – gazdálkodik a második legnagyobb hazai erdőgazdaság, az állami tulajdonú Sefag Zrt.

A gazdálkodás alapját a változatos termőhelynek megfelelő, jellemzően őshonos erdőállományok adják. Belső-Somogy homoki tölgyesei, égeresei, Külső-Somogy cseresei vagy a már hegyvidéki viszonyokat idéző Zselic kocsányos tölgyes-, ezüsthársas bükkösei hatalmas értéket képviselnek. Mindezek megtartása, hosszútartamos és hosszútávon fenntartható kezelése, eredményes fejlesztése, valamint a világviszonylatban ismert, rangos vadászterület működtetése a Barkóczi István vezérigazgató vezette társaság mindennapi feladata. A cég több mint 12 milliárd forintos mérleg-főösszeggel gazdálkodik idén. Árbevételét év végére 11 milliárd forint körüli összegben várják, amelynek nagyjából harmada származik exportforgalomból. A vadászati ágazat 1 milliárd, a fafeldolgozás nagyjából 2 milliárd forintnyi árbevétele mellett a fő bevételi forrást a fakitermelés adja.

– Fegyelmezett gazdálkodásunkkal megtermelt eredményből tudjuk finanszírozni – a többi közt − az erdőfelújítás és az erdőszerkezet-átalakítás költségeit. Ez utóbbi során az idegenhonos vagy a gazdasági céljainknak nem megfelelő főfafajú erdőállományok helyén őshonos tölgyerdőket létesítünk – mondta a Sefag Zrt. vezetője, aki büszke arra, hogy mindehhez a forrást meg tudja teremteni a vállalat.

A cikk folytatása itt olvasható.