Parlament: többször is téma volt a Balaton (mti)

Az Országgyűlés hétfői ülésén többször is feltettek Balatonnal kapcsolatos kérdéseket ellenzéki képviselők – az MTI krónikája szerint. A kérdések a tó kellő védelmét, a szabadstrandok fejlesztését, és a zöldterületi partszakaszok „kiárusítását” firtatták.

Párbeszéd: hogyan védik meg a Balaton környezetét?

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arra várt választ, „hogyan tervezi a kormány megakadályozni, hogy szétbarmolják a Balatont”. A kormány fejlesztései szerinte veszélyesek a fákra és a zöld területekre, most az üzletemberek teszik tönkre a környezetet a Balatonon – mondta, és sorolta az általa visszásnak ítélt ügyeket.
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár úgy felelt: a kormány elkötelezett a természet- és környezetvédelme szempontjainak érvényesítése és a Balaton védelme iránt. Az új területrendezési terv szigorúbb a korábbinál, a beépíthetőségre kevesebb lehetőséget ad, a kempingeket, strandokat jobban védi – jelentette ki.

 

Párbeszéd: miért nem költenek a balatoni szabadstrandokra?

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint idén nyáron a Balatonon kevesebb, mint 20 településen lesz ingyenesen használható partszakasz. Az alacsonyabb jövedelmű családok kiszorulása megkezdődött, egy felmérés szerint pedig az idős, alacsony státuszú, községben élő emberek 88 százaléka nem volt a Balatonon öt éve – mondta. Azt kérdezte, miért Mészáros Lőrinc kempingjeire és hoteljeire ömlik a pénz, miért nem arra költenek, hogy közpénzből felújítsák a szabadstrandokat.
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy soha ennyi turista nem volt még a Balatonnál, mint 2018-ban, közel 2 millió vendég volt a kereskedelmi szálláshelyeken.
Beszámolt a Kisfaludy-programról, amely a szálláshelyek megújításához nyújt segítséget. Idén hárommilliárd forintból indulnak strandfejlesztések, megújulnak a szabadstrandok – tette hozzá.

 

LMP: hogyan kívánja a kormány megállítani a Balaton kiárusítását?

Schmuck Erzsébet (LMP) a Balaton-partot érintő természetkárosításokat tette szóvá. Szerinte üdülők, part menti területek aprópénzért sorra Fidesz-közeli vállalkozókhoz kerülnek. Hogyan kívánja a kormány megállítani a közcélú zöldterületi partszakaszok kiárusítását? – kérdezte.
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint a minisztériumnak nincs lehetősége az ügyekbe beavatkozni. Kiemelte a védett természeti értékekért a természetvédelmi őrszolgálat felel.