Gigászi építkezés a Balaton partján: közös az építtető és a kivitelező székhelye (napi.hu)

A 3 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból Szántódon épülő, Balaland fantázianevű luxuslakópark építtetője és generálkivitelezője közös belvárosi irodaházban dönthet a gigaberuházás minden részletéről, mivel azonos a két társaság székhelyének a címe.

Ennél jobban már nem is tudna összebútorozni a szántódi, ötcsillagos BalaLand hotel építésére 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapó Dreamland Holding Zrt. és a generálkivitelező Grabarics Építőipari Kft., ugyanis a két társaság székhelye ugyanazon a budapesti címen, az V. kerület, Reáltanoda utca 5. szám alatt található. A parkoló- és irodaházként is funkcionáló épület Franklin Ház névre hallgat, kapucsengőjén a napi.hu ottjártakor két kisebb cég mellett csak a Dreamland és a Grabarics irodái szerepeltek.

Cégadatbázisokból kiderült, hogy a parkoló és irodaházat üzemelő Franklin Ház Kft. a Grabarics Építőipari Kft. tulajdonában van. A hotelbiznisz új sztárjának, Szepesi Richárdnak a tulajdonában lévő Dreamland Holding 2017. novemberében tette át ide a székhelyét. A Franklin Ház árjegyzéke alapján a legkisebb irodaméret 125 négyzetméter az épületben, a bérleti díj pedig 12 euró havonta négyzetméterenként.

A szántódi, ötcsillagos BalaLand hotel építésére 2,9 milliárd forintot vissza nem térítendő állami támogatást kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (a Dreamland Holding tagja) Ingatlanfejlesztő Kft. a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programjából.

Az 5,4 hektáros, Balaton-parti területen 2017 augusztusában kezdte meg a 20-as években épült volt Horthy-villa, majd Panoráma Üdülő épületének és egyéb kiszolgáló létesítmények bontási munkálatait a Grabarics Kft., most pedig már javában tart az építkezés.

 

Összhangban a természettel

Nem hátráltatta a Balaton-parti gigaépítkezést a Somogy megyei kormányhivatal és a szántódi jegyző sem, ugyanis a kormányhivatal a tavaly március 5-én kiadott környezetvédelmi hatósági határozatában megállapította, hogy „környezetvédelmi engedélyezést kizáró okot nem talált a tervezett tevékenységgel kapcsolatban, annak várható környezeti hatásait nem ítélte jelentősnek, így környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartotta szükségesnek” – olvasható a dokumentumban. A települési jegyző pedig arról tájékoztatta a kormányhivatalt, hogy a tervezett beruházás összhangban van a helyi környezet-és természetvédelemmel kapcsolatos önkormányzati szabályozással, valamint a hatályos településrendezési eszközökkel.

Az építkezésnél felhasznált vasbeton födémek a Grabarics Kft. hevesi üzeméből érkeznek Szántódra – derül ki a cég vállalati magazinjából. A generálkivitelező cég átvette a Hevesi Vasbeton Előregyártó gyár teljes kapacitását 2017 nyarán. Az előregyártó üzemtől 10-12 százalékos forgalom és eredménynövekedést vártak. Azóta a társaság közel félmilliárd forintból, részben uniós támogatással jelentősen bővítette is az üzem kapacitását, így már évi tízezer tonna betonacél feldolgozására képesek.

A dunaújvárosi Grabarics család tulajdonában lévő cégnek látványosan jól megy mostanában, hiszen míg 2013-ban csak 5,4 milliárd forintos forgalmuk volt, 2017-ben már 14,8 milliárd forintot könyvelhettek el. A cég a közbeszerzéseken is jól szerepel: a Budai Irgalmasrendi Kórház felújítására és bővítésére kiírt 17,7 milliárdos beruházás kivitelezési jogát nyílt közbeszerzési eljárás során nyerte el. A csaknem 21 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 12,9 milliárd forinttal járult hozzá – írja a napi.hu.