Parádés költőversenyt szerveznek Balatonfüreden (veol.hu)

Népszerű és ismert résztvevőkkel, parádés programokkal szervezik meg idén a 28. Quasimodo költőversenyt és költőtalálkozót Balatonfüreden szeptember 17-19. között, amelynek fővédnökei Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár; védnökei Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

 

Irodalmi beszélgetéssel ütik meg az alaphangot a nyitónapon, amelyen részt vesznek a verseny nagydíjas költői, Czigány György, Falcsik Mari, Géczi János, Sumonyi Zoltán, Zalán Tibor, mindezt a Vaszary Galéria kertjében rendezik meg – ha rossz lesz az idő, a Széchenyi terembe várják az érdeklődőket.Másnap emléktáblát avatnak Faludy György születésének 110. évfordulója alkalmából az Anna Grand Hotel Panteonjában, Földes László Hobo Kossuth-díjas dalszerző és előadóművész közreműködésével.

Mindezek után térzenével teremt hangulatot Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara Hégely Ákos karnagy vezényletével, majd Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál, ahol koszorúkat is elhelyeznek.

Este a Vaszary Kertben adják át az idei verseny díjait, amelyen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív igazgatója mond köszöntőt, majd Oberfrank Pál színművész, Székely-Kulcsár Attila színművész és Pingiczer Szilárd előadóművész, valamint a Misztrál együttes koncertje teremt ünnepi hangulatot.

A későbbiekben szerveznek egyebek mellett irodalmi matinét, bemutatják a főszerkesztők a Tempevölgy című folyóiratot és Szőcs Géza Kolozsvári hattyú című kötetét, miután a Veszprémi Petőfi Színház Trianonról szóló előadást visz színre.

Érdekesnek ígérkezik a kerekasztal-beszélgetés Szőcs Géza költő, Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője, Szkárosi Endre költő, Gyurgyák János történész, könyvkiadó közreműködésével.

A mediterrán hangulatról olasz kerti partin gondoskodnak a szervezők, amelyen felvonultatják az olasz gasztronómia remekeit és ízelítőt adnak a képzőművészetükből is. Silvio Monti kiállítását Csorba László történész nyitja meg, Kővári Eszter operaénekes közreműködésével – írja a veol.hu.