Természetvédelmi szempontból a Balaton térsége egy kézben van (veol.hu)

A Balaton térsége természetvédelmi szempontból egy kézben van. A cél az, hogy egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának elterjedését támogató, magas minőségű környezetet biztosító térséggé váljon – hangzott el egy csopaki rendezvényen, ahol bemutatták a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi projektjeit is.

 

A rendezvényen Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy 20 projektet kezelnek több mint hatmilliárd forint értékben. Ebből négymilliárd forint áll a rendelkezésükre a Balaton térségében európai uniós forrásként. A pályázatok kapcsán beszélt többek között a tihanyi Belső-tó rehabilitációjáról, az inváziós halfajok visszaszorításáról a Balatonban, a legeltetési infrastruktúra átfogó fejlesztéséről a Káli-medencében, a Kis-Balaton látogatóközpont kialakításáról, a Hévízi-tó árvédelmi programjáról.

Puskás Zoltán kiemelte: természetvédelmi szempontból a Balaton egy kézben van. Több mint száz munkatárssal végzik a természetvédelmi beavatkozásokat, illetve vannak jelen az igazgatóság területén. Ők viszik a vállukon a 20 pályázatot, amelyek – reményeik szerint- sikerre vannak ítélve és amelyekből mindenki profitál majd. Szólt arról is, hogy a nemzeti parkoknak mintegy másfél millió regisztrált látogatója van éves szinten, ebből 450 ezren a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága látogatóhelyeit keresik fel.

A csopaki rendezvényen előadások hangzottak el a parti sáv használatáról és a nádasok védelméről, a települési zöldterületek tervezéséről és gondozásáról, a fenntartható vadgazdálkodásról és az autópályán érkező inváziós fajokról is – írja a veol.hu.

(Természetvédelmi Rendezvény a Balaton Régióban címmel szervezett konferenciát az Európai Fenntarthatósági Héthez kapcsolódva a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. Csopakon. A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők tájékoztatást kapjanak a térségben megvalósuló természetvédelmet, ökoturisztikát szolgáló projektekről, a parti sáv, nádasok védelméről, települési zöldterületek tervezéséről, gondozásáról, a fenntartható vadgazdálkodásról.)