Minden korábbinál jobb évet várnak a Balatonnál (Magyar Hírlap)

A balatoni vállalkozások minden korábbinál sikeresebb szezonra számítanak, annak ellenére, hogy sok negatív hír látott napvilágot a munkaerőhiányról és a magas árakról – mondta a Magyar Hírlapnak Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Az első három hónap statisztikai adatai alapján csaknem húszszázalékos növekedés történt a vendégéjszakák számát illetően a Balatonnál, a tavalyi évhez viszonyítva. Az átlagosnál kedvezőbb időjárás miatt korábban beköszöntött nyári szezon és a szokásosnál nagyobb számú hosszú hétvégének köszönhetően nagyon jó év várható – jelentette ki Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. A munkaerőhiány azonban nehezíti picit a helyzetet, amelyet az magyaráz, hogy a szezon kezdetén jelentős számú üzlet nyitott meg egyszerre. Ez átmeneti munkaerőhiányt okoz ugyan a piacon, de idővel minden vállalkozás megtalálja a szükséges számú munkavállalót – vélekedett az elnök. Mint mondta, az országosan jellemző szakemberhiányt orvosolandó, szükség van kreatív megoldásokra is. Ilyen például bizonyos munkafolyamatok szétbontása, hiszen egyszerűbb feladatokat betanított munkásokkal is el lehet végeztetni, míg a képzettséget igénylő munkák megmaradnak a szakembereknek.

A milliós balatoni fizetésekről keringő hírekre úgy reagált, hogy annyit nem, de még félmil­liót is csak kevés helyen lehet keresni. Mint mondta, az utóbbi három esztendőben évente tíz-húsz százalékos bérnövekedés történt a vendéglátó- és szállodaiparban, a béremelés forrásául az általános forgalmi adó csökkentése szolgált. Ma másfélszer annyit lehet keresni a Balatonnál, mint néhány éve, s ezzel a fizetések elérték a nyugat-euró­pai bérek majd hetven százalékát. Ez a lélektani határ, amely ahhoz szükséges, hogy a szakmunkások már ne induljanak el külföldre dolgozni – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy szakmánként mire számíthatnak a vendéglátóiparban dolgozók, elmondta, a szakácsok és a pincérek átlagban 250-500 ezer, a szobaasszonyok 180-220 ezer, a mosogatók pedig átlagban kétszázezer forint körüli fizetést vihetnek haza havonta, hozzátéve, ezek a bérek elsősorban a nyári szezonra vonatkoznak.

Gőzerővel zajlik a Balaton infrastrukturális fejlesztése is, amelynek forrásául a kormány 370 milliárd forintos fejlesztési csomagja szolgál – emelte ki Hoffmann Henrik. Hozzátette, ebből készülhetnek el például a 71-es út és 76-os út hamarosan megépülő csomópontjai vagy az északi vasútvonal villamosítása Balatonfüredig. A Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programra benyújtott pályázatok elbírálása jelenleg is zajlik, amelyeknek eredményeként a következő másfél-két évben számos szállodával és panzióval bővülhet a szálláshelykínálat. Várhatóan az idén megjelennek még a vendéglátóhelyeket megcélzó fejlesztési pályázatok is – jelezte. A Balaton ma már „szuper termék”, az egyik legjobb európai üdülőhely. Olyan komplex turisztikai élmény, ami itt szerezhető, kevés helyen érhető el Magyarországon, de még Közép-Európában is – hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, sokat fejlődtek a települések, szolgáltatások, rengeteg a kulturális program, fesztivál a tó körül.

A lap kérdésére, hogy tényleg megfizethetetlenek-e a balatoni árak, úgy reagált, a nyugat-európai turisztikai célpontokhoz, például a francia Riviérához hasonlóan, a térségen belül településenként nálunk is nagyon különböző árakkal találkozhat az utazó. A szakember szerint az olcsóbb szállást és kedvezőbb árú szolgáltatásokat kínáló települések mellett itt is egyre inkább kialakulnak majd a nagyobb presztízsű városok, amelyek komplexebb, magasabb szintű szolgáltatást nyújthatnak, cserébe viszont drágábbak, ezért nem mindenki számára lesznek elérhetőek.

A Balatoni Turizmus Szövetség a négy évszakos turizmus megteremtésében érdekelt, azaz, hogy a régió egész évben működő és vonzó turisztikai élményt tudjon nyújtani – hangsúlyozta az elnök. Mint mondta, a magyar utazók évente többször, rövid időre érkeznek pihenni, a cél, hogy ezt az átlagban háromnapos tartózkodást sikerüljön meghosszabbítani.

A cikk folytatása itt található, a témához kapcsolódó korábbi cikkünk pedig itt.