Pályázati támogatásból szerveződött meg a keszthelyi Önkéntes Központ (zaol.hu)

Felolvasás időseknek, kézműves foglalkozás gyerekeknek vagy iskolások nyári táboroztatása – csak néhány olyan tevékenység, mellyel önkéntesek segíthetnek másoknak. Keszthelyen a segítők és segítendők közötti kapcsolat megteremtését is célul tűzte ki a nemrégiben megalakult Önkéntes Központ.

Önkéntesnek lenni jó – ezt vallják az Önkéntes Központ munkatársai. A szervezet nemrégiben jött létre az az önkormányzat Egyesített Szociális Intézményében, egy pályázat támogatásával.

– A cél, hogy összefogjuk azokat, akik szívesen végeznének önkéntes munkát, de nem tudják, hogyan lehet egyáltalán önkéntesnek lenni, hogyan is kell ehhez hozzáfogni, kihez lehet fordulni. Keszthelyen sok középiskola működik és ahhoz, hogy a diákok érettségit tudjanak tenni, le kell tölteni ötven óra közösségi szolgálatot. Nálunk is voltak fiatalok és azt tapasztaltuk, hogy gyakorta nehéz megfelelő helyet találniuk – sorolta a központ létrehozásának indítékait az ötletgazda Királyné Domaházi Csilla, az ESZI vezetője a zaol.hu munkatársának. De nem csak középiskolásokat várnak, például a friss nyugdíjasoknak maguknak is segítség, ha segíthetnek másokon, hiszen a munka világából kiszakadva továbbra is tehetnek másokért: a tapasztalatok szerint e korosztály tagjai gyakran nem érzik hasznosnak magukat. Az Önkéntes Központ munkatársai eltérképezik az igényeket és a felajánlásokat, s létrehoznak egy adatbázist, hogy hidat képezzenek a helyi önkéntesek és az őket foglalkoztatni kívánó szervezetek között.

-A Kolping Támogató Szolgálatnál fogyatékos gyerekekkel lehet foglalkozni – ide például pedagógusokat várunk. Az Idősek otthonában arra van lehetőség, olyan programokat, szabadidős elfoglaltságot szervezzünk, ami illik az életkorukhoz, érdeklődési körükhöz. A Balatoni Múzeumban is pedagógusokat fogadnak nyári táborokba – sorolt néhány lehetőséget Nagy-Balázs Ágnes koordinátor. Az Önkéntes Központ nem csak a fogadó szervezetek, hanem azok jelentkezését is várja, akik szívesen segítenek önzetlenül másokon, s bármilyen ötletet szívesen fogadnak a jelentkezőktől. Az is céljuk, hogy minél többekkel megismertessék ezt a szerepvállalást.