Figyelni kell az autósoknak, hogy ne váljanak a téli balesetek áldozataivá (sonline.hu)

A 2018. december 1. és 2019. január 29. közötti időt vizsgálva eggyel több halálos baleset történt idén Somogyban, mint a tavalyi év azonos időszakában, vagyis 2017. december 1. és 2018. január 29. között – közölte a sonline.hu érdeklődésére Hosszú Balázs, a Somogy megyei főkapitányság sajtóreferense. A baleseti okok miatt még mindig kiemelkedő a gyorshajtás a megyében, ez indokolja a fix traffipaxok telepítését, és azt, hogy az utóbbi időszakban civil autókból is mérnek sebességet a rendőrök – a hírportál információi szerint.

Hosszú Balázs hozzátette: a balesetek számában, mind az anyagi káros és személy sérüléses esteket tekintve csökkenés mutatható ki a 2016-os és 2017-es évhez viszonyítva. Kevesebb súlyos- és kevesebb könnyű sérülés baleset történt a fenti időszakban idén, tavalyhoz képest. A bekövetkezett balesetekben a sérültek száma is csökkent.

Összesen 411-szer kellett javítani a szupertraffipaxokat tavaly, tudta meg a vezess.hu. Értesüléseik szerint az országban a fix sebességmérőket 288-szor, a mobil traffipaxokat 123-szor kellett javítani 2018-ban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kamerától az akkumulátoron át a csatlakozóig számos alkotóelem meghibásodik a szupertraffipaxokon. Ez a hideg téli időszakban fokozottan előfordulhat. Arról nem szól a fáma, hogy a meghibásodás idején büntetlenül léphették át a sebességhatárt az arra járó sofőrök.

Ellenőriznek a rendőrök

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai napi szinten foganatosítanak közlekedésrendészeti ellenőrzéseket a balesetek megelőzése érdekében. Országszerte, így Somogyban is TISPOL akciót hajtanak végre a különböző szabálysértésekre specializálódva, természetesen az egyéb közlekedésrendészeti ellenőrzések mellett. A legutóbbi TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) ellenőrzés még decemberben arra irányult, hogy kiszűrjék a forgalomból az ittas vagy bódult járművezetőket. Az akcióban 700 járművezetőt ellenőriztek a rendőrök, akik közül csak egy sofőr bizonyult ittasnak. Vele szemben közigazgatási eljárást indítottak.