Paloznakon betiltották az építkezést – Elegük lett a befektetési céllal építkezőkből (balatontipp.hu/hirbalaton.hu)

Hétfőtől Paloznak teljes területén tilos lesz telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani és más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani – értesült elsőként a balatontipp.hu. A tilalomról a település honlapján lehet olvasni.

 

A Paloznak internetes oldalán megjelent közérdekű információ így szól:

“Felhívjuk a figyelmet, hogy az önkormányzat élve az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 20. §. felhatalmazása alapján 2021. február 15-től változtatási tilalmat rendelt el a település teljes területén. A tilalom idején Paloznakon telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani nem szabad, kivéve a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyeket.”

 

A balatontipp.hu Czeglédy Ákos polgármestert kérdezte az okokról, aki a járvány miatt a képviselő-testület hatáskörében eljárva hozta meg a döntést. A cikk itt érhető el.

Czeglédy Ákos polgármester a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, több balatoni település is küzd a beépítési lázzal, amit kezdetben az építkezések liberalizálása, majd a járvány, és a családi-, turisztikai állami támogatások fokoztak. Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke követendőnek tartja a paloznaki példát. Az erről szóló hírünk itt folytatódik.