Pálos emlékek nyomában a Pannon-tó lagúnájában

Bár a Balaton-felvidéken számos templom- és kolostorromra bukkanhatunk, Nagyvázsony környéke különösen gazdag épített történelmi emlékekben, melyeket a magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok hagytak hátra. November 11-én, vasárnap a romok mellett a hegyek aljában csordogáló patakot, apró vízeséseket, és a bükkerdő őszi színkavalkadját is megcsodálhatják azok, akik geotúrára jelentkeznek.

A pálosok a környékbeli talált kövekből építkeztek, mint a Nagyvázsonyi Mészkő. Ez egy különleges, lyukacsos, csiga fosszíliákban gazdag kőzet, amely a Pannon-tó életének utolsó szakaszáról mesél.

Az erdő mélyén megbújó templomromokon kívül a hegyek aljában csendesen kanyargó Vázsonyi-sédet, a Kinizsi-forrásból táplálkozó apró csermely elragadó vízeséseit, és persze az utat végig kísérő bükkös hihetetlen „színorgiáját” is megcsodálhatják.

A Bakony-Balaton Geopark által szervezett túra Nagyvázsonyból, a temető melletti parkolóból indul 2018. november 11-én, vasárnap 10:00 órakor.

A 8 km-es utat nagyjából 4,5 óra alatt tehetik meg.

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött (november 10., szombat, 20:00 óráig telefonon vagy e-mailben), és minimum 8 fő jelentkezése esetén indul.
Díja felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek 14 éves korig 500 Ft.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sipőcz Zoltán, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 419 5866, e-mail:z.sipocz@freemail.hu weboldal: www.balatongeo.hu

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.