Ellopták a mencshelyi pléhből készült Krisztust (magyaridok.hu)

Leszedték a keresztről és ellopták Magyarország legújabb, a Balaton-felvidéken emelt pléhkrisztusát. Rauch Csaba, Mencshely polgármestere a magyaridok.hu-nak elmondta, a korábbi években nagyon sokat fejlődött a Nagyvázsony közelében található kétszázharminc lelkes falu. Mivel a településükhöz tartozó Halom-hegy csodálatos balatoni panorámával bír, jelentős az idegenforgalmuk.

Nemrégiben százötvenmilliós pályázati pénzből újították fel a szőlőhegy kerékpárútját, a Kossuth-kilátót, és építették ki a vulkántanösvényt. A hegyi nyaralók tulajdonosai önerőből a Dörgicsét Nagyvázsonnyal összekötő főút és a szőlőhegyre vezető út találkozásánál egy pléhkrisztust állítottak, amely a Balaton-felvidékre látogatók, elsősorban kerékpárosok kedvenc pihenőhelyévé vált, ezt bizonyítja az is, hogy például télen-nyáron friss virág volt a kereszt tövében – tette hozzá a polgármester.

Bodó Attila, a nyaralótulajdonosok egyike elmondta: nyári időszakban a kereszteződést szemétlerakó helynek nézte a főúton autóval haladók egy része, ezt megelégelve döntöttek három éve egy kereszt és a pléhkrisztus felállításáról.

Nem volt könnyű dolguk, hiszen míg a tizenkilencedik században hagyománya volt a kőkereszt- és pléhkrisztusállításnak a mezőgazdasági területeken, gyümölcsösökben, ma már ez kiment a divatból. Végül egy Heves és Jászszentandrás közötti pléhkrisztust megformázva a hevesi Balogh Gyula bádogosmester és Szabari Zoltán művésztanár készítette el a másfél méteres alkotást, amelyet a Balaton-felvidékre szállítva felállítottak.

A szemetelés megszűnt, ám most döbbenten állnak a torzó előtt. Mivel a pléhkrisztus horganyzott lemezből készült, azt nem veszik át a színesfém-kereskedők, így inkább úgy vélik, hogy a tolvajok a régiségpiacon, vásárokon próbálják majd eladni a vallási jelképet. A kereszt állítói rendőrségi feljelentést tettek, vélhetően nyomozás indul.