Ötven éve szűnt meg a Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal (veol.hu)

Nem is volt olyan rég, hogy Veszprém és Balatonalmádi között vonat közlekedett. A mai kerékpárút nyomvonalát követte a vasút, melyet október elsején lesz 50 éve, hogy megszüntettek.

– 1909-ben indult el itt a vasúti forgalom. Kossuth Ferenc kereskedelemügyi miniszter törvényjavaslatban terjesztette elő, hogy államköltségen épüljön meg ez a vonal. A törvényjavaslatot Óvári Ferenc országgyűlési képviselő olvasta fel, nekik köszönhető, hogy ez a vonal megépült. A környékben mindenki – gazdák, iparosok és a vendégek is – örült annak, hogy könnyen megközelíthető a Balaton. Nem kellett Veszprémből postakocsin kijárni. Ez volt az ország egyik legszebb vasútvonala, itt próbálták ki az új mozdonyokat, mert itt hirtelen emelkedett és sokat kanyargott a pálya – meséli Kovács István helytörténész, a Honismereti és Városszépítő Kör elnöke.

Bár hivatalosan gazdaságtalanság volt a vasút megszüntetésének oka, a helytörténész szerint inkább valamelyik nyaralótulajdonos nagy embert zavarhatta a vonatfütty.

– Október elsején megszületett a határozat a bezárásról, október 3-án már jöttek a gépek és bontottak. Félhettek attól, hogy észbe kap a környék, és visszaállíttatják a közlekedést. Akkor még nem voltak a buszjáratok kialakítva, és a busz már akkor is drágább volt. Fél évszázada három forint 60 fillér volt a retúrjegy Veszprémbe. Mi megszoktuk ezt a vasutat. Tudtuk reggel, tudtuk este mikor megy.

Veszprémből először Meggyespusztán, aztán Szabadiban (Szentkirályszabadja) állt meg a vonat. Majd a sárkutai, később remetevölgyi állomás következett, aztán az öreghegyi állomás. Itt még megvan az állomásépület, szépen felújítva, most családi ház. Szemben vele még áll az a kis vöröskő-épület, ahol a hajtányokat tárolták.

A vonat megállt még Káptalanfüreden, majd az alsóörsi végállomás következett. A honismereti kör kezdeményezésére 1992-ben közadakozásból helyreállították a Budai Nagy Antal utca felett áthaladó, vörös homokkőből épült régi vasúti hidat. Itt látható az a 375-ös számú szertartályos gőzmozdony, amellyel a város a régi vasútra emlékezik. Az 50 éves évforduló kapcsán itt tartanak szombaton 15 órától megemlékezést, melyre várják a város lakosságát, és minden érdeklődőt – írja a veol.hu.