Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: Kab-hegy (welovebalaton.hu)

A Kéktúra útvonalát követve felmászhatunk a hegyre, ami magasabb a Balaton-felvidéknél, és dél felé teljes panorámát nyújt – javasolja a welovebalaton.hu.

Egy méter híján hatszáz, tehát 599 méter magas a Déli-Bakony kialudt pajzsvulkánja, a Kab-hegy. Ez egyfelől izzasztó túrát, másfelől egyedülálló panorámát is tartogat az embernek. Az ikonikus és hatalmas adótornyairól ismert magaslatra Nagyvázsonyból és Úrkútból is el lehet jutni az Országos Kéktúrán, az emelkedés nem vészes, de sokat kell aszfaltúton talpalni. A hegyet hatalmas erdőség borítja, így fából nincs hiány utunk során.

A hegytetőt is a műúton éri el az ember, és a kisebb adótorony telkét megkerülve juthatunk el a Kinizsi Pál-kilátóba. A tűszerű, egy kilátóterasszal megpakolt fa építmény nem túl magas, így jobbról-balról kitakarnak a panorámából valamicskét a fák. Hátra az adótornyok miatt sem érdemes fordulni. Előre viszont nézhetünk, amíg a szem ellát. Tiszta időben megcsillan a Balaton vize a távolban, de a környező Vázsonyi-medence is előttünk hever. Ha szerencsénk van, a távolban a Badacsony tetejét is kiszúrhatjuk.

Hogyan jutok ide? Úrkútról a Kéktúra vezet el a csúcsig (a jeleit már az úrkúti főutcán felfedezhetjük, a lényeg, hogy a névadó kút felé haladjunk, innen tudunk betérni az erdőbe). Nagyvázsonyban pedig a vártól indul a Kéktúra és a kék kereszt útvonal is, ami két különálló, de párhuzamos, és a hegycsúcs előtt összeolvadó útvonalon visz fel 599 méterre.

Fotó: welovebalaton.hu