Őszi zöldhulladék lerakása a Balaton körül (edenkert.hu)

A parlament által 2020 júniusában elfogadott módosítás célja az indoklás szerint a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. Azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, 2021 január elsejétől törlik el, így a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében a tilalom az egész országban általánossá válik. Az edenkert.hu összegyűjtötte a Balaton körüli lerakóhelyeket. 

A biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákokat többnyire maguknak a lakosoknak kell megvásárolniuk, az áruk és az űrtartalmuk is eltérő lehet településenként. Budapesten például a 100 literes gyűjtőzsákot 235 forintos darabáron lehet megvenni, Balatonfüreden ez az ár 549 forint. Sopronban 170 literes zsákhoz 220 forintért lehet jutni – írja az edenkert.hu.

Zöldhulladék elhelyezése a Balaton térségében:

Balatonfüred és 20 km-es vonzáskörzete
Zöldhulladék (a növények föld feletti része; avar, fű, faágak, nyesedékek, lomb) az Aszófői úti, volt kommunális szilárd hulladéklerakó telep területén létesült Térségi Komposztáló Telepen (Balatonfüred, Aszófői út, 087/1 hrsz.) helyezhető el Balatonfüred és 20 km-es körzetében ingatlannal rendelkező magánszemély részére. Évente 150 kg növényi hulladék térítésmentes elhelyezésére van lehetőségük a térségben lakóknak.

Balatonalmádi

Balatonalmádiban a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtésen felül  zöldhulladék-gyűjtőpontot üzemeltetnek a Balatonalmádi, Rákóczi Ferenc u. 43. sz. alatt. Az alábbi telephelyen vesznek át maximum 150 kg zöldhulladékot térítésmentesen, illetve házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés is működik.

Keszthely és Gyenesdiás környéke

2020-ban a gyenesdiási komposzttelep megszüntetésre kerül. Ismételten tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a komposzttelep teljesen betelt, jelenleg ZÁRVA van!
Felhívjuk a figyelmet, hogy a komposzttelep nyitvatartási idején kívüli, valamint a telep területén túl zöldhulladék elhelyezése SZIGORÚAN TILOS, közigazgatási bírsággal sújtható! Nagyobb mennyiségű faág, fanyesedék a cserszegtomaji (hadi út melletti) komposzttelepen helyezhető el, vagy a keszthelyi KETÉH lerakójában. Cserszegtomaji áglerakó: Kárpát utca (Keszthely felől a Rezi úton az első kavicsos út jobbra) , KETÉH Kft. Keszthely, 0249/7 hrsz. (Festetics úti MOL benzikút után jobbra)

Badacsony
Badacsony környékéről a Hulladékgyűjtő udvarban helyezhető el zöldhulladék: Regionális Hulladékkezelő Központ melletti udvar (8308 Zalahaláp, hrsz. 010/42).

A déli parton a Pelso-Com-Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi  egyes településeken a zöldhulladék begyűjtését (Balatonberény, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Fonyód, Tab), ahol ez nem biztosított, ott gyűjtőpontokat jelöltek ki, ahonnan évente 10 alkalommal elszállítják.

2021-től a szabályszegők miatt akár a rendőrséget, a tűzoltóságot vagy az önkormányzat jegyzői hivatalát is fel lehet hívni, és miután jegyzőkönyvet vesznek fel az avarégetés tényéről (ehhez még csak az ingatlanba se kell bemenni, elég fotót készíteni az utcáról), a járási kormányhivatal automatikusan bírságolhat akár többszázezer forintos összegben. Ez a bírság adók módjára behajtható, így adott esetben fizetésből, bármilyen jövedelemből levonhatja a hatóság.