Ősszel zárulhat a Balatoni Bringakör (nepszava.hu)

Falutáblától falutábláig 997 méter és 74 centiméter: ennyi hiányzik, hogy teljes legyen a Balatoni Bringakör, ám Balatonrendesen húsz év alatt sem sikerült megépíteni a bicikliút hiányzó szakaszát. Az idén ez változhat.

– Röhej, hogy húsz év alatt nem sikerült egy kilométernyi bicikliutat megépíteni, mert valahogy mindig akkor fogyott el a pénz, amikor mi szóba kerültünk – mondta Tamás a balatonrendesi Bányász utcában, miután eligazított egy eltévedt kerékpárost, aki a Balatoni Bringaút helyi szakaszát kereste lihegve a hegyre kapaszkodva. – Sokan járnak így – intett a visszaforduló biciklista után a középkorú férfi -, mert a pálkövei elágazónál véget ér a hivatalos kerékpárút, s a falu másik végéig nincs is kijelölt szakasz, így a 71-es főúton, illetve a járdán kell átkerekezni Balatonrendesen.

Pedig a bringakör húsz évvel ezelőtti tervezésekor a nyomvonal a Balaton legkisebb, bő másfélszáz fős települését is érintette volna, csakhogy 2001-ben a falu első blikkre nem vállalta a cirka nyolcmillió forintos költség rá eső részét, 20 százalékot – azaz 1,6 millió forintot –, aztán addig-addig morfondíroztak rajta, míg végül elhúzódott a tervezés, s Balatonrendes kikerült a programból. A szakasz így nem épült meg, csak a kerékpárút majdani vasúti átjárója, melyet aztán funkció híján később vissza is bontottak. Ráadásul a 2009-ben, a helyi építési szabályzat módosításakor a rendezési tervből – érthetetlen módon – kimaradt a bicikliút, melyet évekkel később sikerült csak ismét visszarakni, persze ehhez megfelelő tervek kellettek plusz summáért – az a hajdani 1,6 milliós beruházás már csak szép álom maradt…

A cikk folytatása itt elolvasható.