Ősszel sem pihen a Balaton (vitorlazzitthon.hu)

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy nagy szükség van az őszi rendezvényekre a Balaton körül. Ezekben a hetekben folyamatosak a borkultúrához, a murcihoz, vagy éppen a szürethez kötődő rendezvények, mellettük pedig megtartják az olyan hagyományos ünnepeket is, mint például a Szigligeti Süllőfesztivált. A helyiek közül többen talán már egy kis nyugalomra vágynak, éppen ezért kell megtalálni az egyensúlyt a rendezvények és a települések befogadóképessége között.

Az egész éves balatoni programok a helyben élők szerint is szükségesek, ugyanakkor nekik is kell egy kis levegő a nyári szezon után – fogalmazott a Vitorlázz Itthon-nak a Balatoni Szövetség elnöke. Balassa Balázs, aki egyben Szigliget polgármestere kifejtette: minden településnek magának kell meghatározni, hogy milyen mértékben tudja vállalni és megvalósítani az egész éves Balaton koncepciót helyben. Balassa Balázs elmondta: Szigliget adottsága kiváló, ugyanis a Balaton Vára és a strand szól elsősorban a látogatóknak, a település többi része pedig a nyugalmas marad fesztiválok alatt is. Hozzátette: Szigligeten úgy határoztak, hogy nem kell új színtereket létrehozni téli időszakban sem, hiszen ott a Balaton partja, ahol a teljes infrastruktúra rendelkezésre áll. Ezt kihasználva elkerülhető a település többi részének terhelése.

A polgármester mesélt az idei Süllőfesztiválról is, ahol első sorban a halételek és a régió borai dominálnak. Ebben az évben a rendezvény két napossá bővül. Fúvósokkal, néptáncosokkal, latin zenével, harmonika-zenével várják az érdeklődőket, emellett kiemelkedik a gasztronómia, ami nagyon vonzó lett az elmúlt időszakban.

Balassa Balázs elárulta: szeptember másodikán bezárták a Szigligeti várat és Húsvétra nyitják ki a kapuit. Addig egy átfogó fejlesztést hajtanak végre, melynek keretében interaktív kiállító terek jönnek létre, új funkciók születnek. A polgármester szerint tavasszal amikor ismét megnyitják a látogatók előtt, az odaérkezők egy magas szintű szolgáltatást vehetnek birtokba.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.