Télen is felfedezhető 10 balatoni látnivaló (welovebalaton.hu)

Ahogy múlnak az ősz napjai, egyre nagyobb eséllyel fordulhat olyanra az időjárás, ami nehézkessé teszi a túrázást, borteraszon ücsörgést, kerékpározást vagy sétálást a természetben. Lehetőségként ilyenkor is ott vannak a Balaton már-már kötelező látnivalói, ahova mindig jó visszatérni. A WeLoveBalaton.hu összeszedett tíz helyet a térségben, ahol még egy esős októberi, vagy egy hózáporos novemberi napon sem kell zárt kapukon kopogtatnunk.

Festetics-kastély, Keszthely

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Festetics-kastély: 8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Kesztely legfőbb nevezetessége főúri csodákat kínál, ami részben azért jöhetett létre, mert sok minden megmenekült a kastélyban a világháború pusztításától. Az egyik legfőbb kincs, amit látni kell, a grófi család könyvtárszobája, ami minden bibliofil álma, de az úri termek és szobák hosszú sora is lenyűgöző, akárhányszor megy végig rajtuk az ember.
Nyitvatartás: október 1.-április 30.: kedd-vasárnap 10-17 óra. A kertészet a madárparkkal 16 órakor bezár.

Balatoni Múzeum, Keszthely

(Fotó: Kiripolszky Csongor – We Love Balaton)

Balatoni Múzeum: 8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Érdekel a Balaton tektonikája? Izgatja a fantáziádat a kérdés, hogyan fejlődött a halászat a tónál? Elképeszt, milyen körülmények között lehetett nyaralni itt a szocializmusban? Akkor érdemes az egész Balatonnal foglalkozó múzeum felé venni az irányt. Egy kényelmes pár órás látogatással bejárható az állandó kiállítás, miközben alkalmi tárlatokat és programokat is szerveznek ősszel és télen is.
Nyitvatartás: Augusztus 26. és december 14. között: kedd-szombat 9-17 óra. A könyvtár előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Tihanyi Bencés Apátság

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Tihanyi bencés apátság: 8237 Tihany, I. András tér 1.

A magyar állam egyik ikonikus helye az I. András által alapított monostor, ami őrzi a kultúrát és vallást lassan ezer éve. Az apátság egész jól bejárható, mint minden régi templom esetén, itt is az altemplom a legizgalmasabb, ahol az alapító, András sírlapja is található. Az apátságot hamarosan restaurálni fogják, minél előbb megnézzük, annál kevésbé futunk bele építkezésbe.
Nyitvatartás: november 17-ig: hétfő-szombat 10-17 óra, vasárnap és ünnepnap 11:15-17 óra.
november 17-től: hétfő-szombat 10-16 óra, vasárnap és ünnepnap 11:15-16 óra

KOGArt Tihany

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

KOGART Tihany: 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.

Tihany legfontosabb kiállítótere a budapesti KOGArt Ház balatoni változata. A mindössze hat évvel ezelőtt készült épület jól illeszkedik a faluba, a galériában pedig bármikor megnézhetjük Borsos Miklós szobrász állandó kiállítását. Időszaki kiállításuk is van: Takáts Márton különös grafikáit lehet megnézni, többek közt azt, amin egy gigantikus rinocérosz hever a pesti Nagykörúton.
Nyitvatartás: október 31-ig: hétfő-vasárnap 10-18 óra, november 1.-március 31.: péntek-vasárnap 10-16 óra.

Tapolcai-tavasbarlang

(Fotó: Sebestyén Blanka – We Love Balaton)

Tapolcai-tavasbarlang: 8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Festői városközponttal áldotta meg a sors Tapolcát, de a leglátványosabb része nem látható a felszínről. A földalatti csónakázásra is lehetőséget adó tavasbarlang gyors, de tartalmas program, amit kiválóan kiegészít az interaktív látogatóközpont. Egy barlangban pedig az a jó, hogy télen-nyáron ugyanolyan az időjárás.
Nyitvatartás: október végéig: minden nap 9:30-17 óra, november-február: minden nap 9-16:30 óra.

Szent Mihály-bazilika, Veszprém

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Szent Mihály-bazilika: 8200 Veszprém, Vár utca 27.

Az ország talán legrégebbi székesegyháza a veszprémi, majdnem ezer éves. Ide belépve tényleg a teljes hazai egyháztörténetet átérezhetjük egy levegővétellel, egy pillantással. Román kori, gótikus és barokk falak és ablakok váltják egymást, és itt értelmet nyer a közhelyesült állandó jelző Veszprémre: ez a királynék városa. Hiszen itt őrzik Gizella királyné egy csontját ereklyeként.
Nyitvatartás: hétfő-szombat 10-17 óra, vasárnap 13-17 óra.

Vaszary Villa, Balatonfüred

(Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton)

Vaszary Villa: 8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

A kultúra kedvelői nemcsak Tihanyban, hanem Füreden is megkaphatják a napi betevőt, ha elmennek a város fő kiállítóterébe, a Vaszaryba. Jelenleg a legfontosabb látogatható kiállításuk a Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz, amin 19. századi festők vallanak a vásznon a vízhez fűződő viszonyukról. Nem kis nevekről van szó, Courbet, Benczúr, Munkácsy is megtekinthető.
Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10-18 óra.

Siófoki víztorony

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Siófok Víztorony: 8600 Siófok, Fő tér 11.

Ha fentebb állócsillagról írtunk, ez abszolút igaz a víztoronyra, ami Siófok origója, olyan, mint az iránytűben az a felfüggesztési pont, ami körül maga a tű forog. Innen belátni az egész várost, és a víztartály helyett a magasban egy oxigéndús, körbeforgó asztalokkal megspékelt kávézó található. Ráadásul maga a kecses épület is szép, bár a felújítás miatt nem látszik rajta, hogy több mint száz éves.
Nyitvatartás: október 1.-május 31.: kedd-csütörtök és vasárnap 10-17 óra, péntek 10-21 óra, szombat 10-22 óra.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont: 8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

Egy kerek tengeralattjáró masszív periszkóppal. Nagyjából ilyennek tűnhet a kilátó és egyben múzeum, ahol interaktív módon ismerkedhetünk meg a hajózás rejtelmeivel: 3D moziba is beülhetünk, matrózcsomókat is köthetünk. A toronyrész pedig csodás kilátást ad a Balaton keleti és nyugati medencéjére is. Már ha nem esik épp.
Nyitvatartás: október végéig: kedd-vasárnap 10-19 óra, november 2.-március 31.: csütörtök-vasárnap 10-17 óra.

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

József Attila Emlékház: 8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7.

A legszomorúbb apropójú helyszínnel zárjuk, hisz Balatonszárszó részben arról híres, hogy itt végezte be életét a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb alakja, József Attila. A neki szentelt emlékházban töltötte élete végéig, az egykori panzió ma egy olyan kiállításnak ad otthont, ami cseppet sem molyos és avítt, többek között meghallgathatjuk verseit, olvashatunk naplórészleteket, de szerelmeinek visszaemlékezései is segíthetnek megérteni összetett személyiségét.
Nyitvatartás: október 31-ig: kedd-vasárnap 10-17 óra, november 1.-január 1.: csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.
***
FONTOS: minden felsorolt helyszínnél a zárás előtt akár egy órával is tanácsos megjelenni, ugyanis lehet, hogy a pénztár jóval azelőtt zár, hogy maga az attrakció lehúzná a rolót.