Havária a Kossuth kompon – tűzvédelmi gyakorlat a Balatonon

Újabb látványos tűzvédelmi gyakorlatot tart november 6-án, szerdán a Balatoni Hajózási Zrt. a katasztrófavédelemmel és a balatoni vízimentőkkel közösen. Az egyik komp fedélzetén szimulálnak veszélyhelyzetet – a Bahart közlése szerint. A gyakorlat célja a munkatársak hasonlóan extrém veszélyt jelentő helyzetekre történő előzetes felkészítése a hatékony, gyors reagálás biztosítása érdekében.

A szimulált gyakorlat során a Kossuth komp fedélzetén szállított személyautó motorterében keletkezik tűz, melynek észlelése után a hajó személyzete azonnal megkezdi a szabályok szerint szükséges intézkedések végrehajtását a tűz tovább terjedésének megakadályozása érdekében.

A helyzetet nehezíti, hogy az események hatására az utasok közül egy személy pánikba esik és a vízbe ugrik. Az érintett személy kimentésének megkezdésével párhuzamosan megtörténik a közreműködő rendvédelmi szervek: a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alá tartozó Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület értesítése a szimulált havária helyzetről.

A szimulációs gyakorlattal a BAHART arra törekszik, hogy kompjain maximális biztonságban legyenek az utasok és az esetleges veszélyhelyzetekben is gyors, szakszerű mentési akcióra, közbeavatkozásra számíthassanak az utazók, szükség esetén a katasztrófavédelem és vízirendőrök bevonásával.