Óriásponty akadt a horogra Balatonberényben (sonline.hu)

Óriási élménnyel ajándékozott meg a Balaton egy horgászt, Bujáki Gézát, aki a fővárosban él, de Balatonberényben van nyaralója. Egy 15,5 kilogrammos pontyot akasztott meg és terelt a szákjába.

 

– Szerda délután ültem ki a partra Balatonberényben, s csütörtökön már meg is érkezett az első kapitális példány – mondta a férfi, aki amúgy az egyik közkedvelt horgászújság főszerkesztője. – Behúzós módszerrel pecázok, körülbelül kétszáz méterre vittem be a szereléket. Amikor megakasztottam a halat, rögtön éreztem, komoly példányról van szó, ezért azonnal csónakba ültem és tíz perces fárasztás után már a szákomban is volt a ponty, melyet egy 28 milliméteres, halas ízesítésű bojli csábított el. Két dolog miatt fontos a csónakos fárasztás: ezzel a módszerrel óvjuk a nagy halak épségét, másrészt, mivel a hely elég kagylós, így könnyen elakadhat a zsinór, mint például ezúttal is.

Bujáki Géza egyedül szeret horgászni, azt mondja ő amolyan magányos farkas. A több mint tizenöt kilós pontyot is teljesen egyedül hozta partra, még a fotózáshoz sem kért segítséget, az állványra állított gépén beállította az időzítőt, s így készült a kép a nagy fogásról. A pecás tíz napra érkezett a magyar tenger partjára, így valószínűleg sok hasonló élményben lesz még része.