Óriási falfestmény készül Veszprém egyik tízemeletes házának falára (veol.hu)

Már javában tartanak a mural, vagyis óriási falfestmény munkálatai Veszprémben a Halle utca 5. szám alatti tíz emeletes épület falán. A Lélektér Alapítvány Veszprém- Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 nyertes projektjét Mentha (Ozsváth Gergely) és IKE (Moravetz Ákos) tapasztalt graffiti-művészek valósítják meg, a projektmanager pedig Eckü, vagyis Baranyai Dániel – írja a veol.hu.
Így készül a veszprémi óriás falfestmény (Fotó: Balogh Ákos / Napló)

 

Június 15-én kezdődött meg az óriási falfestés, és a tervek szerint június 25-én fognak végezni a teljes felülettel. A Hősök két tagja, Mentha és Eckü IKE-vel kiegészülve a Lélektér Alapítvány és az EKF támogatásával néhány nap alatt nagyon sokat haladt a munkálatokkal. Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke elmondta, a most falra kerülő festmény kinézetét a veszprémiek szavazták meg. – Ez a kézilabdás festmény az összetartást és a veszprémi tradíciót is jelképezi. Nagyon jók a visszajelzések a lakótelepen élőktől, esténként összegyűlnek az itt lakók a tömb körül, és közösségi élménnyé növi ki magát a projekt – tette hozzá az elnök.

A projekt neve, a Westprememural a Veszprém szó amerikai megfelelőjére és magára a művészeti ágra, a muralra utal. A Wespreme elnevezés a 2005-ös Westprém City Allstarz albumcím kapcsán is ismerős lehet, amit szintén a Hősök hozott létre. – Másfél éve tart a szervezőmunka, hogy most itt állhassunk, és felfesthessük az egyik tízemeletes épületre a kézilabdás motívumot. Jelenleg kültéri diszperzittel dolgozunk, de spray-vel fogunk majd festeni később – mondta el Moravetz Ákos.

– Habár vegyes technikával készül, tulajdonképpen olyan, mint a graffiti. Spray-vel gyorsabb dolgozni, és a minősége sem rosszabb mint bármilyen másik festéknek, ez nem fog egyhamar lekopni. A fal nagyon göröngyös, ecsettel négyszer ennyi időbe telne a festés – tette hozzá Ozsváth Gergely.

A két művészt nem rettentette meg a hatalmas falfelület, bár a tériszonynak a rúd tetején állva nincs helye, biztos kéz kell a munkához. – Terv alapján dolgozunk, tehát ne úgy képzeld el, hogy festünk egy kicsit, aztán mindig lejövünk megnézni, hogy tényleg úgy néz-e ki. Természetesen minden alakulni fog, az utolsó utáni pillanatig csiszolgatni fogjuk, amíg nem lesz tökéletes – fogalmazott Ozsváth Gergely.

Veszprémben ők az elsők, akik ilyen nagy méretű muralt készítenek a városban, Menthának és IKE-nek pedig noha sok tapasztalata van a falfestésben és graffitiben, ilyen hatalmas felületen még soha nem dolgoztak. A fal felülete majdnem háromszáz négyzetméter, így a most készülő festmény a muralok között is egyedinek számít, nem még a graffitik között. A két művészt a szakmai munkán túl 23 évnyi barátság is összefűzi, Moravetz Ákos és Ozsváth Gergely például két évvel ezelőtt szeptember 27-én egy nem kimondottan legális expedíción vett részt a kazahsztáni Bajkonurban. A zenén, a képzőművészeten és a kalandokon túl ők Magyarország egyik legrégebbi graffitis párosa, Veszprémben pedig talán az egyedüliek.

A „Haszkovóként” emlegetett Jutasi úti lakótelep Halle utca 5. szám alatti épületének alagsorában vette fel az egyik művész, Mentha élete első rap dalát, itt is nőtt fel, így a mostani projekttel már triplán személyes kötelékek fűzik majd ehhez az épülethez. Most, a földszinti vendéglátóhely fölé kézilabdás kezek magasodnak majd a monumentális művészeti alkotásban – írja a veol.hu.