A nyár veszélyei: tegyünk a strandlopások ellen, vigyázzunk a csellengő gyerekekre

A nyár, az iskolai szünidő beköszöntésével beindul a kerékpár- és strandszezon. Figyelmetlenségünk miatt a nyár folyamán sok esetben válhatunk olyan bűncselekmények áldozatává, amelyeket azonban kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetünk. Az iskolai szünidő nem csak gondtalan kikapcsolódást kínál. A gyermekek ugyanis néha nem tudják, hogyan, és mivel tölthetik el hasznosan, kellemesen, de biztonságosan a hirtelen rájuk szakadt szabadság óráit, napjait. Sok-sok unatkozó, csellengő gyermekek – hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság, jó tanácsokkal is szolgálva.

 

Kerékpárlopások:

Tart a nyári vakáció, a napsütés, a jó idő a szabadba vonzza a gyermekeket, előkerülnek a görkorcsolyák, a gördeszkák és a kerékpárok. Ilyenkor több esetben történik lopás is. Kérjük, ügyeljenek arra, hogy biciklijüket lehetőleg több, különböző fajtájú zárral zárják le, és azokat stabilan (kerékpár-tárolóhoz, villanyoszlophoz, padhoz, fához) rögzítsék!

 

A fürdés és a strandlopások veszélye:

A nyári szünidő jelentős veszélyforrását a szabadvizek és a strandok is magukban rejtik. Sajnálatos, hogy az úszás, fürdőzés közben bekövetkezett balesetek sokszor végződnek drámaian. Minden gyereket meg kell tanítani a szabad vizek veszélyeire, s arra, hogy ezek a veszélyek hogyan kerülhetők el. Rendkívül fontos, hogy csak arra kijelölt helyeken, strandokon, a balesetek elkerülése végett lehetőleg a szakszemélyzet által ellenőrzött helyeken fürödjenek, kisgyermekek pedig csak felnőtt kíséretében mártózzanak a vízbe. Fontos szabály, hogy felhevült testtel, teli gyomorral, alkoholos állapotban vízbe menni tilos! A bányatavak különösen veszélyesek a hirtelen változó vízmélység és a hőfok-különbség miatt. Ne engedjék a veszélyes játékokat, egymás megdobálását, társaik víz alá nyomását, itatását, fejesugrásokat felhevült testtel csekély vízbe.

A gyermeket felügyelet nélkül ne hagyják a vízparton! Nagyobb értéket (készpénz, telefon, ékszer, stb.) lehetőleg ne vigyenek magukkal! Mindig maradjon valaki a táskák közelében, vagy tegyék értékes tárgyaikat az értékmegőrzőbe! Értékeiket semmilyen esetben ne hagyják őrizetlenül a strandon sem!

 

Nyitva hagyott ajtók, ablakok:

Fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy kinek, és milyen módon nyithatnak ajtót, mit kell tenniük, ha egyedül vannak, és segítségre van szükségük, valamint hogy milyen információkat nyújthatnak az otthoni vezetékes telefonon ismeretlen hívása esetén. A nagy melegben előfordul, hogy a lakók elfelejtik becsukni a lakásuk ajtóit, ablakait. Ilyen esetekben a szúnyoghálón át a bűnözők könnyűszerrel bejuthatnak otthonukba, ezért kérjük, az ablakokat, ajtókat, kertkaput minden esetben zárják be!

Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy az idegeneknek soha ne nyissanak ajtót, s a lakásba be ne engedjék őket!

 

Balesetek – az utakon, játszótereken:

A nyár, a vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejthet. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanabbak, olykor kiszámíthatatlan a viselkedésük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy túlságosan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben, az autóvezetők, a buszsofőrök tapasztalatában. A közlekedés azonban olyan váratlan helyzeteket hozhat, amelyeket még az idősebb, a közlekedésben jártasabb felnőttek sem tudnak megoldani. Fontos, hogy a gyermek ismerje, és tartsa be az alapvető közlekedési szabályokat, valamint mi magunk is legyünk óvatosabbak, vezessünk lassabban azokon a helyeken, ahol sok gyermek tartózkodik.

Itt hívjuk fel a szülők figyelmét arra, hogy, gyermekeikkel tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. A szülők vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szereljék fel a kötelező tartozékokkal, mint pl. a fékek, a világítóberendezések, prizmák, stb. Ezek legyenek mindig üzemképes állapotban.

 

Veszélyforrások a szünidőben:

A fiatalok körében történő kábítószer-fogyasztás megelőzése egész éves odafigyelést igényel. Azonban a nyári szezonban, amikor a gyermekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, a baráti társaság lendülete esetleg hamarabb vezeti el őket a drogok kipróbáláshoz. A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is, korábban kezdenek el dohányozni, italozni, és napjaink veszélye, a kábítószer is hamarabb érheti el őket! Az alkohol, dohányzás, kábítószer nagy kihívást és súlyos veszélyforrást jelent gyermekek számára.

A fiatalok az első kortyot, első cigarettát, kábítószeres tablettát az esetek döntő többségében nem idegen személytől, hanem valamilyen bulin barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják.

A magányos, csavargó gyermekek, fiatal bűnöző csoportok áldozataivá is válhatnak, akiket meglopnak, kirabolnak. A fiatalok sok esetben követnek el rongálást, garázdaságot és más bűncselekményeket.

Egy másik problémakör az eltűnés, illetőleg a csavargás. Ilyenkor a gyermekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot. Ezen esetekben – amikor teljesen magukra maradnak – nagyobb arányban válhatnak bűncselekmény áldozatává, azonban a sértetti pozíció mellett – miután a zsebpénz már elfogyott – akár elkövetővé is válhatnak.

 

Ezekre tanítsuk meg a gyerekeket:

  • Az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, útközben ne kezdeményezzenek, illetve ne fogadjanak hívásokat, ne játsszanak a készülékkel, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket.
  • Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel (pl.: a pontos idő megtudakolása) a mobiltelefon átadását próbálja elérni, javasoljuk, hogy forduljanak egy felnőtthöz, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre (zenehallgatás, zeneszerkesztés, játék, telefonálás) sem. Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, úgy minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, ne szégyenlősködjenek, próbáljanak meg higgadtak maradni.
  • Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülő elérhetősége, illetve ők is tudják azt, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget.