Ordacsehiben természetőrző mintaterület létesül

A dél-balatoni Ordacsehi berekben közel 500 hektáron olyan mintaterületet alakítanak ki, amely a megkezdett élőhely rekonstrukciók mellet hagyományos állattartás segítségével biztosítja a terület hosszú távú fenntartását és természeti értékeinek megőrzését. Ez része a 284, 5 millió forintos uniós támogatást nyert, Natura 2000-es területek bemutatásáért indított projektnek.

Az ordacsehi bemutatóhelyen a különleges természeti értékek, a táj kialakulása és az emberi jelenlét hatásainak bemutatása mellett láthatóak lesznek a korszerű gazdálkodás és hagyományos ökológiai tudás összhangjára alapozott módszerek is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP) működési területén a Natura 2000 területeket bemutató hálózatának kialakítása már 2017-ben megkezdődött. Az uniós támogatást élvező projektet 2019 végéig kell befejezni.

A projekt másik helyszíne a Bakonyi Erdők Háza, amelyet felújítanak. A ház a jövőben új kiállításoknak ad majd otthont. Létrehoznak itt egy “utcai múzeumot” is.

A Balaton térségében tervezett projektekről Rácz András környezetügyért felelős államtitkár számolt be a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén. Eszerint 33 ezer hektárt érintő természetvédelmi célú fejlesztések kezdődtek, illetve kezdődhetnek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Összesen: 4,85 milliárd forintnyi uniós támogatásban részesült 12 projekt, amelynek egyike a BfNP területén lévő Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása. A projektek zöme a következő években, de legkésőbb 2023-ig megvalósul – a tervek szerint.