Aktualitások Hévíz életéből

A városi fejlesztések aktuális helyzetéről tájékoztatta a sajtó képviselőit Hévíz polgármestere. Szó esett a Széchenyi utca felújításának és a nagyparkoló átalakításának aktuális állapotáról. A város honlapja részletesen  ismerteti a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Papp Gábor jelezte: október utolsó hetében megvalósult a Széchenyi utca aszfaltozásának első üteme. A munkálatok a József Attila utcáig haladtak. Az aszfaltozással párhuzamosan a Gamesz már nekilátott a zöldkazetták termőfölddel való feltöltéséhez. A friss aszfalt miatt ez nagy körültekintéssel zajlott, úgy borították be a termőföldet a kazettákba. Jelenleg a Palace Hotelig van kimarva az aszfalt. A Petőfi utcától ma indítják lefelé a kiemelt szegély építését, és hétvégére leérnek a Hotelig. A jövő héten a Horváth –Ép dolgozói az Erzsébet királyné utcával szemben, az északi oldalon kezdik a kiemelt szegélyépítést. Az északi oldali útszegély építés után kezdődik el, várhatóan a 19-ei héttel kezdődően az Erzsébet királyné utcától lefelé a déli oldali útszegély marás, hogy a kiemelt szegély is megépülhessen.

Részletesen beszámolt a polgármester a Széchenyi utca növénytelepítési munkáiról is. Ahogy elmondta: a GAMESZ munkatársai a Kossuth utcáig pár munkanap alatt jó minőségű, komplex, lassú oldódású műtrágyával dúsított termőföldet terítettek a zöldkazettákba.

– Optimális technológiai sorrendben előbb a fák ültetése következne, de ennek még nincs itt az ideje. A lombhullató fák földlabdázására a faiskolában csak természetes lombhullás után kerülhet sor, ekkor kerülnek ugyanis nyugalmi állapotba. A fák jelenleg lombosak, jól látható az Erzsébet királyné utcában is. Az itt már szépen díszlő éger fajt választottuk ugyanis a fő utcánk sorának is. A fa nagy tűrőképességű, nincs kártevője, kórokozója, nem kell vegyszerrel terhelni majd környezetünket a fák megóvása érdekében. Korán kihajt, későn dobja le a lombját, nagy az aktív lombfelülete, tehát sok oxigént termel majd, és sok széndioxidot és port köt meg, párologtat. November második felében tervezzük ültetésüket – mondta.  – A teljes terület cserjékkel való beültetését választottuk a növénytakaróval való beültetés jó megoldásának. E növényeket víztakarékos csepegtető öntözéssel tudjuk ellátni. A tervezett növények válogatásánál fontos szempont volt díszértékükön kívül a környezeti ártalmak tűrése, a hosszú élettartam, a növényvédelmi problémáktól való mentesség, a változatosság, és az, hogy az év minden részében látványos képet mutasson. A kapubejárók használhatósága, a könnyebb kiközlekedés érdekében az ágyak szélein alacsony növények élnek majd. A padok mellé illatos növények, vagy virágzók kerülnek kiültetésre. Az egymás mellé tervezett szín és levélforma kontrasztok rendkívül változatossá teszik majd a látványt.

A cserjék között az örökzöld alapot babérmeggy, korallberkenye, téli virágzású cserjés mahónia, télizöld meténg, kecskerágó, japán szent fa, lonc-félék adják, mindegyikből több fajtával. A talajtakaró rózsáknál  9 különböző, magas minősítésű fajta jelenik meg. A virágos cserjéket törpe nyári orgonák, kékszakáll, 5 féle divatos cserjés hortenzia, 7 féle, virágjával és színes bogyójával díszítő orbáncfű, gyöngyvesszők, törpe orgona. Különleges fűfélék, örökzöld tatárvirág, sudárzsálya, gyöngyikés gyepliliom képviselik az évelő növényeket. Összesen 57 fajta, változatos kiültetésben. Kedden délután már megérkezett az első cserje szállítmány, amiből aznap 1700 db-ot elültettek a GAMESZ dolgozói. Jelenleg ennek a munkálatnak a folytatása zajlik.  Pénteken, szombaton a közben kitörésre kerülő villanyoszlopok helyére földet termelik be. Ezeket a még földdel feltöltendő ágyakat a következő héten hasonló gyors ütemben beültetik, így érik el a Kossuth utcát. Optimális esetben a föld-betermeléssel, cserje ültetéssel november végére készülnek el a munkatársak. Közben a faiskola is kitermeli a fákat, így az is ültethetővé válik.

– Hévízen élő és dolgozóként a megvalósítandó zöldfelület fontos számunkra: szép, egyedi élményt adó, könnyen és sokáig jól fenntartható területet hozunk létre. Ezen a héten a GAMESZ parkfenntartása szervezettségben, munkaintenzitásban, munkaminőségben példát adott a területen dolgozó többi vállalkozásnak. Kérem a hévízieket, vigyázzanak az elültetett növényekre, hogy mindannyiunk örömére sokáig díszítsék a közterületet! – hangsúlyozta Papp Gábor.

A tájékoztatón elhangzott az is: az aszfaltozás után a fővállalkozó hozzálátott az régi villanyoszlopok kitöréséhez, bontási anyag eltávolításához, közben telepíteni kezdte az új kandelábereket. A közvilágítási kandeláber oszlopok egy hete működnek, a régi betonoszlopokat kitörték. Ezen a szakaszon minden kandeláber kiépült és világít.

Elkészült és tesztüzemben már működik az Aquamarinnál kialakított parkoló, a felületet jelenleg csak engedéllyel lehet használni, a Kormányhivatal által kiadott engedélyek birtokában tudja majd a város a parkolót teljes használatba adni várhatóan e hónap végén.

A polgármester beszámolt a nagyparkoló átalakításának munkálatairól is. Rámutatott: a projekt a megfelelő ütemben halad, a tervek szerint a T1 jelű út készül el november végéig, mely a két ki-bejáratot köti össze a nagyparkolóban. Az üzlettulajdonosok árufeltöltés útvonalai nyitottak, a kivitelező tájékoztatása alapján a nyugati oldalon a későbbiekben kiterjesztett lezárt területen keresztül is biztosít majd bejárást a célforgalomnak nyugatról.

A nagyparkoló átalakítása miatt szükséges, hogy kétirányúvá váljon a közlekedés a Rudi-közben, hogy könnyebben ki lehessen jutni a parkolóból – jelezte Papp Gábor.  Ily módon  az Attila utcából induló forgalomban elsőbbsége lesz a szemben közlekedőkkel. Csak személyautó forgalom engedélyezhető, teherautóval tilos lesz a behajtás. Az új forgalmi rend november 12-től érvényes.