Orbán Viktor: “több Balaton, kevesebb Adria” (Magyar Nemzet)

A koronavírus által megfertőzöttek száma Horvátországban két hét alatt felszaladt tízszeresére, Szerbiában négyszeresére. Sőt, még Szlovéniában is, akik a legsikeresebben védekeztek, szintén növekedő félben van a veszély, amit most behurcolásnak hívnak – fogalmazott a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Magyarország rendben van, de miután, ami Európában történik, az ránk is hatással van. 

Legyen az a jelszó, hogy több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő kifejtette: jelenleg leginkább a vírus újbóli behurcolása ellen kell megteremteni a védelmet.

“Azt látom, hogy minden újabb fertőzés esetén az operatív törzs vizsgálatai szerint mindig megtalálható valamilyen külföldről származó elem, mozzanat. A behurcolás ellen kell védekeznünk. Az operatív törzs az ma délig kapott határidőt arra, hogy letegyen egy javaslatot az asztalra, amely a behurcolás elleni védekezést tartalmazza.Nézzük, mit csinálnak a szomszédok, különösen Ausztria, ahol kombinált csomagot állítottak össze, amiben karantén, mintavétel, határellenőrzés együttesen szerepel.”

-fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kormány nyáron is ülésezni fog,  megjegyezve: a tapasztalatokból sokat tudnak meríteni a sikeres válságkezeléshez, mert csupa olyan ember van a kormányban, aki látott már korábban ilyen válsághelyzetet.

A teljes összefoglaló a www.magyarnemzet.hu oldalon olvasható,