Online közmeghallgatást tart a kormányhivatal Club Aliga-ügyben

A balatonvilágosi Club Aligán tervezett Aligaliget nevű fejlesztés környezeti hatásvizsgálati eljárás ügyében tart online közmeghallgatást január 24.-én 10 órától a Somogy Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi osztálya. Már a videokonferencia előtt észrevételeket lehet tenni, illetve kérdéseket feltenni a kornyezetvedelem@somogy.gov.hu email címen – értesült a hirbalaton.hu.

.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Club Aliga beépítése ellen tiltakozók tavaly év végén elérték, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal határozatában megerősítette igényüket, miszerint vizsgálni kell a beruházás környezeti hatásait.
.
A kormányhivatal határozatában azt írta, hogy bár a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban „környezetvédelmi engedélyezést kizáró ok nem merült fel”, ugyanakkor a „tervezett tevékenység megvalósításából jelentős környezeti hatások várhatók, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges”. Ennek ki kell terjednie a többi között az élővilágra, a biológiai sokféleségre, különös figyelemmel a védett természeti területekre és értékekre, a Natura 2000 területekre,  az épített környezetre és a kulturális örökség elemeire.
.
A kormányhivatalnak a környezetvédelmi eljárás megindulásáról szóló közleménye itt olvasható, amelyben szerepelnek részletek a fejlesztési tervekről is (sőt a benne található linken elérhetők a tervek további részletei és azok mellékletei is).
Átnézeti helyszínrajz – forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal
Club Aliga érintett területe (Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal)
.

A tervek tartalmazzák közösségi tér létrehozását, egy 122 szobás szálloda és 40 egységből álló kisházsor építését, parkolóhelyek létesítését, a magaspart megerősítését és rendezését, a vitorláskikötő épületeinek felújítását, strand kiszolgáló létesítmények létesítését, közmű- és útfejlesztést, kereskedelmi és szolgáltató építmények kialakítását, ingatlankiosztást és azok építési területként értékesítését.

Látványterv – LIMA Design – forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal

A tervezett hotel látványterve (Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal)

.

***
.
Előzmények: Miután Club Aliga ismert magyar befektetői körökhöz került, egy kormányhatározat nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánította a területet, megtöbbszörözve beépíthetőségét. A tervezett fejlesztések eddig – különféle konstrukciókban – összesen 9,7 milliárd forintnyi támogatást nyertek el.
A tiltakozókat leginkább tömörítő, a Club Aliga hozzáférhetőségének megőrzéséért évtizedek óta harcoló Aligai Fürdőegylet (AFE) szeretné elérni, hogy a terület kiemelt beruházási státusza megszűnjön, és a fejlesztőknek be kelljen tartaniuk a Balaton-törvény előírásait. Ez jelentene számukra garanciát a jövőben is a közterületek megmaradásához, a tóparthoz való szabad hozzáféréshez, a régi értékek megőrzéséhez, és a 47 hektáros terület túlzott beépítésének elkerüléséhez – fejtették ki már több fórumon az álláspontjukat.