Önállóan avatkozhat be a Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Tótvázsony mellett Kővágóörs önkéntes tűzoltói is önálló beavatkozásra feljogosító igazolással rendelkeznek mostantól Veszprém megyében. Az 1895-ben alakult, majd százegy évvel később újjászerveződött egyesület július elsejétől avatkozhat be önállóan, másodikként a megyében. Az önkéntesek tíz településen összesen több mint háromezer-kétszáz lakosért felelnek. A július másodikai beiktatási rendezvényen egy gépjárműfecskendővel is gazdagodott az egyesület- közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A kővágóörsi egyesület az országban az ötvenötödik önkéntes tűzoltó egyesület, amely átvehette az önálló beavatkozásra feljogosító igazolást, így ezentúl hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak.

A csapat munkáját mostantól egy Mercedes Benz 1124 TLF 2000-es gépjárműfecskendő is segíti, amely korábban a pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgált. A tűzoltógépjármű indítókulcsát, a rendszerbeállító gyakorlat sikeres teljesítését igazoló iratot, valamint az önálló beavatkozásra jogosító igazolást az egyesület elnöke, Szabó Lajos vette át a tábornoktól.
Az átadást követően Veress István evangélikus lelkész megáldotta a járművet és az azon szolgálatot teljesítő állományt.
A kővágóőrsi önkéntesek saját településükön kívül Révfülöp, Balatonrendes, Salföld, Kékkút, Szentbékkálla, Köveskál, Mindszentkálla, Balatonhenye és Monoszló lakosaiért vállalnak felelősséget. Az egyesület negyven tagot számlál, tizennyolcan vállalták, hogy önálló tűzoltói szaktevékenységet végeznek. Hárman rendelkeznek tűzoltás vezetésére jogosító végzettséggel. A csapat 2012 óta alapító tagja a Bakony Mentő Csoportnak.