Ismét átevezik a Balatont (vitorlazzitthon.hu)

Július első hétvégéjén ismét átszelik a Balatont az evezősök. A kilenc kilométeres távot Fonyódról indulva, Badacsonyi bójakerüléssel, szintúgy fonyódi célba érkezéssel teljesíthetik a résztvevők. A rendezvénnyel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nem titkolt célja, hogy a Magyar Tengernél is népszerűsítse a sportágat.

A Balaton közepén, a nyílt vízen teljesen más viszonyok uralkodnak – eltérő egyebek mellett a szél valamint a hullámzás – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési igazgatója. Berényi Péter kifejtette: a versenypálya hosszában egy evezőfolyosót alakítanak ki lehorgonyzott vitorlásokból, és itt haladva teszik meg a távot a versenyzők. Elmondta: szombaton délelőtt folyamatos lesz a rajtolás, mindenkinek egyénileg mérik az idejét. A versenyszabályzat kikötése szerint kézzel hajtott eszközzel lehet nevezni – így neki lehet indulni kajakkal, kenuval, SUP-pal, de akár csónakkal is a versenynek. A kategóriákat idén a hajtás módjához, a lapát fajtájához kötötték – tette hozzá a szervezési igazgató.

Berényi Péter beszélt arról is, hogy a rendezvény nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Balaton a fürdőzésen és a vitorlázáson túl számos aktív kikapcsolódásra is alkalmas. Bíznak benne, hogy akik részt vesznek a versenyen, vagy akár csak szurkolnak a partról, kedvet kapnak ahhoz, hogy lapátot ragadjanak, és kajakkal, kenuval, vagy más kézzel hajtott eszközzel fedezzék fel a Magyar Tengert. Átevezni a tavat nem szervezett körülmények között tilos, ugyanakkor a parttal párhuzamosan gyönyörű helyeket lehet látni, csodaszép helyekre lehet eljutni – idézi a szervezőt a vitorlazzitthon.hu.