Nyílt nap a Balaton élővilágáról július 5-én a tihanyi limnológiai kutatóintézetben

Július 5-én, pénteken, 9:00 és 16:00 óra között az intézeti Nyílt napon ingyenesen látogatható a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI) Tihanyban. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők hiteles információt szerezhessenek a Balaton élővilágáról, a Balatont érintő folyamatokról és az intézetben folyó kutatásokról – áll a kutatóintézet közleményében.

 

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete parkjának árnyas fái alatt élővilág bemutatókkal és gyereksarokkal várják az érdeklődőket. Akváriumokban a Balaton parti övében élő halfajok tekinthetők majd meg, de láthatók lesznek itt makrogerinctelenek- rákok, rovarok, csigák és kagylók, csúszómászók és vízinövények.

A Klebelsberg épület kiállítótermében alga és zooplankton mintákat lehet mikroszkóp alatt megvizsgálni, és bejárható a tavaly átadott Balaton- Tudomány kiállítás is.

A folyamatos bemutatók mellett programok is lesznek: kultúrtörténeti és tudományos vezetett túrákkal, izgalmas előadásokkal, műszerbemutatókkal is készülnek a kutatók.

Ezen a napon meg lehet nézni a Közép-Európában egyedülálló mezokozmosz-rendszert, melynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb rajzokat is.

A műemlék épületegyüttesbe a kultúrtörténeti vezetett túrán lehet majd belépni, a „C” épület vezetett bejárásán a Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszereivel, a szennyezések lehetséges forrásaival, típusaival és mennyiségeivel lehet megismerkedni. Szó lesz az emberi hatások megjelenéséről is a gerinctelen modellszervezetekben.

Több előadással is várják az érdeklődőket. Lehet majd hallani a balatoni algahelyzetről, a környezeti DNS-ről, az élőhely fragmentáció hatásairól és a Balaton környékének vadmacskáiról és vidráiról.

 

2024. július 5. péntek 9.00-16.00

Nyílt nap a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben

 

Bemutatók 9 órától folyamatosan:

-ezek a Balaton parti övében előforduló halak- akváriumokban őshonos és invazív fajok

-bemutató balatoni makrogerinctelen fajokból és csúszómászókból;

-ilyen a mezokozmosz rendszer: éghajlatváltozási forgatókönyvek vizsgálatai

-fitoplankton és zooplankton a mikroszkóp alatt (Klebelsberg épület kiállítótér)

-a Balaton makrofitonjai

-balatoni puhatestűek- kagylók és csigák nagyító alatt

-gyereksarok

 

Programok

10.00- vezetett túra a „C” épületben (találkozó a „C” épület előtt) – A Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszerei. A szennyezések lehetséges forrásai, típusai és mennyiségei. Az emberi hatások megjelenése gerinctelen modellszervezetekben.

10.15- Intézet- történelem- vezetett túra az intézet kultúrtörténetéről (vezeti Takács Péter tudományos főmunkatárs, találkozó az akváriumoknál)

10.30- Nyár, algák, Balaton- Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs előadása a Klebelsberg épület előadótermében

10.45- műszeres Bemutató a parton (a műholdas távérzékelés lehetőségei és vízmintavételi módszerek)

11.00- vezetett túra a „C” épületben (találkozó a „C” épület előtt) – A Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszerei. A szennyezések lehetséges forrásai, típusai és mennyiségei. Az emberi hatások megjelenése gerinctelen modellszervezetekben.

11.30- Környezeti DNS- a természet láthatatlan lábnyoma- Tapolczai Kálmán tudományos munkatárs előadása a Klebelsberg épület előadótermében

13.00- Élőhelyátalakítások és kikötők ökológiája a Balatonnál- Preiszner Bálint tudományos munkatárs előadása a Klebelsberg épület előadótermében

13.15- műszeres Bemutató a parton (a műholdas távérzékelés lehetőségei és vízmintavételi módszerek)

13.30- vezetett túra a „C” épületben (találkozó a „C” épület előtt) – A Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszerei. A szennyezések lehetséges forrásai, típusai és mennyiségei. Az emberi hatások megjelenése gerinctelen modellszervezetekben.

14.00- Intézet- történelem- vezetett túra az intézet kultúrtörténetéről (vezeti Takács Péter tudományos főmunkatárs, találkozó az akváriumoknál)

14.30- Vadmacskák és vidrák a Balaton környezetében- Lanszki József tudományos tanácsadó előadása a Klebelsberg épület előadótermében