Nő a Balaton népszerűsége a horgászok körében

Évek óta folyamatosan emelkedik az eladott balatoni horgászjegyek száma, ami több okra is visszavezethető. Az elmúlt két évben 9-11 százalékos volt a növekedés, és ez a tendencia idén is tovább tart – számolt be Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója a hirbalaton.hu-nak.

Három éve 61 967, két éve 67 822, tavaly  75 196 területi engedélyt vásároltak a társaságtól, az idei év első nyolc hónapjában pedig tíz százalékkal nőtt az eladott jegyek száma, a tavalyi év hasonló időszakához képest. Míg három éve 512,2 millió forint, tavaly már 616,6 millió forint bevétele származott ebből a társaságnak, amely a horgászjegy-értékesítés mellett haltelepítéssel, halőrzéssel, és tógazdaságok működtetésével is foglalkozik.

A vezérigazgató szerint a kedvező tendencia több okra is visszavezethető, amelynek egy része a társaság tevékenységén kívüli körülményeknek köszönthető. Az egész évben jellemezővé vált magasabb vízállás például jobb feltételeket teremtett a parti horgászathoz.  Számít az is, hogy teljesen megszűnt a halászat, továbbá hogy tavaly életbelépett az a kvóta, miszerint egy horgászengedély 100 darab méretkorlátozással védett hal kifogására jogosít csak fel, határt szabva a helyben élő horgászok fogásainak. Nőtt a horgászzsákmány, ami a legjobb szájhagyomány útján terjedő reklám – fogalmazott Szári Zsolt. A BHN tesz is ezért, hiszen igyekszik a haltelepítési kvótákat túlteljesíteni, és értékes horgászzsákmánynak számító őshonos halakat is visszatelepíteni a Balatonba – tette hozzá. (Az őszi haltelepítésről bővebben itt.)

Új horgászokat csalogatott a tóhoz az is, hogy a bojlis, más néven behúzós horgászat tavaly óta engedélyezett a Balatonon. Azóta több mint duplájára, 394-re emelkedett a háromnapos vagy egyhetes időszakra érvényes bojlis horgászjegyeket vásárlók száma. (Az általános területi engedéllyel rendelkezőknek többféle horgászmódszer megengedett, így nem követhető teljes körűen nyomon a bojlis horgászok számának növekedése.)

Számít az is, hogy két éve könnyebb online is lehet vásárolni, vagyis könnyebb területi engedélyekhez jutni. Jelenleg a horgászjegyeknek 10 százalékát már interneten keresztül értékesítik.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a halgazdálkodási társaság a régi keszthelyi halászati telepét horgászturisztikai központtá kívánja alakítani apartman-házak építésével és a kikötő átalakításával. A tervek szerint a mintegy 300 millió forintos (ebből 195 millió forint állami támogatás) beruházás megvalósítása jövőre kezdődik. Lehetne még sokat tenni a horgászturizmus fellendítéséért, például több csónakkikötő létesítésével, ami túlmutat a BHN hatáskörén, mint ahogy az is, hogy a part nagy része nagyon beépített, és ez nem kedvez a horgászatnak – mondta Szári Zsolt.

(18:38)