Ma estétől nemzetközi gitárfesztivál Balatonfüreden: négy este neves külföldi fellépőkkel, koncertekkel

Újra lesz nemzetközi gitárfesztivál Balatonfüreden június 26-29. között. Négy este, neves külföldi fellépőkkel, a klasszikus gitározás legjobb előadóival, koncertekkel és mesterkurzusokkal. Immár 18. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a rendezvény. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült; élő gitárzenék négy napon keresztül a Vaszary Galériában – írja a balatonfured.hu.

 

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. (Eddig 34 országból érkező, mintegy kétezer művészt hallhatott Balatonfüreden a fesztivál közönsége. Sőt, a rendezvény 2007-ben Japántól 192 órával, majd 2008-ban a Kanadaiaktól visszahódítva 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját is.)

Ebben az évben is érdemes lesz odafigyelni a fellépőkre – ígéri a nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi tanára.

– A koncertek mindegyike a legmagasabb szintet képviseli majd műfajában. Két versenygyőztes fiatal koncertjével nyitjuk meg a fesztivált: Andrzej Grygier fiatal lengyel gitárművész, aki a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje volt illetve Io Yamada japánból, aki az Alessandriai Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje, zenél majd.

Második este, június 27-én a cseh gitárművész Pavel Steidl lép fel, ő a világ egyik legendás gitárosa, játéka tele van humorral, színnel, szívvel, biztosan megnyeri a közönség szívét és gondolatait egyaránt. A harmadik estén a klasszikus gitár világából meghívott két legendás szólista – Pavel Steidl és Zoran Dukic találkozik a modern fingerstyle két virtuózával (Reentko Dirk és Thomas Fellow), hogy a hangszer új, innovatív hangzását hozzák létre. Teljesen új élményt ígér a zenéjük. Utolsó este, június 29-én Zoran Dukic horvát gitárművész ad koncertet. Neve etalon a gitárosok és a gitárzenét szeretők körében, lélegzetelállító virtuozitás, lenyűgöző dinamikák, elképesztő szépségű és tisztaságú hangszín jellemzi játékát – foglalta össze a fesztivál kínálatát Eötvös József.

A meghívott zenészek, valamint Eötvös József gitárművész nyilvános mesterkurzusokat is tartanak majd délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy a hangszer iránt érdeklődők bepillantást kaphassanak az apró műhelytitkokba is.

 

A 18. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál programja:

2024-06-26-29.  Vaszary Galéria

Június 26. szerda
19:30 ANDRZEJ GRYGIER (Lengyelország) gitárművész szólókoncertje (Vaszary Galéria)
BARRIOS / JOSE / TANSMAN / TORROBA
IO YAMADA (Japán) gitárművész szólókoncertje
MAZA / PONCE / OHANA
Belépőjegy: 2900 Ft

Június 27. csütörtök
09:00-13:00 EÖTVÖS JÓZSEF gitárművész nyilvános mesterkurzusa (Ferencsik János Zeneiskola)
19:30 PAVEL STEIDL (Csehország) gitárművész szólókoncertje (Vaszary Galéria)
CARULLI / COSTE / DOMENICONI / HOUGHTON / MERTZ / SMOLKA /STEIDL / SOR
Belépőjegy: 4900 Ft

Június 28. péntek
09:00-13:00 ZORAN DUKIC gitárművész nyilvános mesterkurzusa (Ferencsik János Zeneiskola)
19:30 EUROPEAN GUITAR QUARTET (EU) koncertje (Vaszary Galéria)
Zoran DUKIC – Pavel STEIDL – Thomas FELLOW – Reentko DIRK
BELAFONTE / DIRKS / FELLOW / HENDRIX / PIAZZOLLA / STEIDL / ZAPPA
Belépőjegy: 5900 Ft

Június 29. szombat
09:00-13:00 PAVEL STEIDL ÉS CZAKÓ ERIKA gitárművészek mesterkurzusa (Ferencsik János Zeneiskola)
19:30 ZORAN DUKIC (Horvátország) gitárművész szólókoncertje (Vaszary Galéria)
BACH / BARRIOS / DE FALLA /ELLINGTON /PIAZZOLLA / WEISS
Belépőjegy: 4900 Ft

Fesztiválbérlet: 15 000 forint

Jegyvásárlás: a balatongitar.hu honlapon és a koncertek előtt egy órával a koncerthelyszíneken.