Tovább tartanak nyitva a balatoni kepingek (vg.hu)

Oktőber 11-ig tart a kempingszezon a Balatonnál-írja a Világgazdaság. A hosszabbítás oka, hogy a kempingek többsége május 15-én tudott csak kinyitni, így az előszezon későn indult. Idén gyanakkor olyanok is  kempingeztek, akik korábban még soha, ezt ugyanis biztonságos pihenési formának tartották- írja a napilap.

Nagymértékben emelkedett a magyar vendégek aránya a Balaton-parti táborhelyeken, a külföldiek elmaradása pedig az országos átlag alatt maradt. 6%-kal nőtt a magyar és az országosnál kevésbé, 58 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma a Balatontourist kempingjeiben szeptember elejéig– tájékoztatta a Világgazdaságot az anyavállalat, a Hunguest Hotels Zrt.

A járvány teljesen átstrukturálta a forgalmat és az utazási motivációkat, ez a Balatontourist saját üzemeltetésű kempingjeinek vendégösszetételében is megmutatkozott: a vendégéjszakák számában a tavalyi 43 százalék belföldi, 57 százalék külföldi arány 2020-ban 67-33 százalékra változott. A külföldek idén elsősorban német, lengyel, cseh és osztrák területekről érkeztek, míg a korábban legnagyobb küldő országok között szereplő Hollandia és Dánia az előző évi vendégéjszakák számának csak az ötödét adja.

Ezzel párhuzamosan jócskán megemelkedett a magyar vendégek aránya, miután a Balatontourist a belföldi utazók körében olyan új vendégeket tudott megszólítani, akik még soha nem kempingeztek, de most ezt tartották a legbiztonságosabb nyaralási formának.

Az augusztus 20-i hosszú hétvége vendégcsúcsot hozott, ekkor volt a legmagasabb vendégszám mindegyik kempingben. Az átlagos tartózkodási idő a tavalyi 3,78 napról 3,46 napra csökkent. Ezt a belföldi, rövidebb ideig maradó vendégek arányának növekedése magyarázza. Különösen a lakóautós vendégek érkeznek egyre nagyobb számban saját kerékpárral.

A hoszútávú fejlesztési terveken nem változtatott sokat a vállalat a pandémia nyomán sem, rövid távon azonban módosítottak a beszerzéseken a biztonságos üzemelés érdekében: ózongenerátorokat, plexifalakat, kézfertőtlenítő állomásokat és új tájékoztatótáblákat vásároltak.

a teljes cikk itt olvasható.