Kitüntették Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium alapító igazgatóját (veol.hu)

A Magyar Arany Érdemrendkereszt polgári tagozatának kitüntetését vehette át augusztusban Czuczor Sándor, a Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium alapító igazgatója Varga Judit igazságügy minisztertől. A felterjesztő Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár volt.

A Kéttannyelvű Gimnázium létrehozása egy olyan kísérlet volt, ami jól szimbolizálja Magyarország Európához tartozásának törekvését. – mondta el a veol.hu-nak Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár. A politikus kifejtette: Czuczor Sándor igazgató az európai szellemiséget próbálta kitartó, aprólékos munkával terjeszteni.

Czuczor Sándort harminchárom éve keresték meg az akkori oktatásügytől, hogy vegyen részt a kéttannyelvű gimnázium elindításában. Az igazgatói posztot is megpályázta, majd még négyszer meg is nyerte, így húsz évig vezethette is az iskolát. Bár már tizenkét éve nyugdíjas, követi a gimnázium életét, jól esik neki, hogy most is hívják az iskola rendezvényeire.

Mi nem angolnyelv-tanárokat akartunk képezni, mert az egyszerű, mi azt szerettük volna, ha a hozzánk járó gyerekek az élet bármely területén helyt tudnak állni a nyelvtudásukkal. Ebben az iskolában nem nyelvet tanulunk, hanem nyelven tanulunk, ami óriási különbség. A matematika, történelem, biológia, fizika és földrajz tantárgyak angol nyelven tanulása hatalmas szókincset ad, hiszen a nyelvórákon elég ritkán adódik olyan helyzet, hogy a megtanítsák az egyenlő szárú háromszög- az „isosceles triangle” nevét, pedig ezt illik tudni. Ha tudom, hogy egy adott szituációban mit kell mondani, az nyelvtudás. Ha tudom, hogy mit nem szabad mondani, az országismeret, civilizáció, kultúra és minden más

– eleveníti fel Czuczor Sándor a kezdeteket. Mint mondja, akkoriban tizenegy és félszeres volt a túljelentkezés. Csak akkor adódtak problémák, ha nem a gyerek szeretett volna Almádiba jönni, hanem a szülő erőltette az iskolaválasztást. Voltak így óhatatlan lemorzsolódások is, de kevés. Az iskolaátlag 4,5 volt, ami nagyon jó, igaz nagyon megválogathatták a gyerekeket.

Számos híresség is megfordult az iskolában. Tom Lantos többször is tett látogatást, de sokszor érkeztek nagykövetek. Büszkén emlékszik vissza, hogy a nagykövetek feleségeit az almádi kéttannyelvűs gyerekek kísérték körbe Veszprém megyében. A diplomáciai jegyzékekben Bugac és a Pethő Intézet mellett a Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnázium szerepelt. Különleges világ volt, egy átmeneti kor, átmeneti körülményei között, ahol ide-oda igazodva kellett élni.