Nem tilthatja meg Balatonfűzfő az 5G adótornyok telepítését, amelyektől a polgármester szerint félnek az emberek (Telex.hu)

Érvénytelenítette a Kúria azt a balatonfűzfői rendeletet, amely alapján a település a belterületén megtiltotta az 5G adótornyok telepítését.

 

Az önkormányzati helyi építési szabályzatát (hész) a polgármester módosította még a veszélyhelyzet idején, amikor a településvezetők lehetőséget kaptak arra, hogy az önkormányzati testület nélkül hozhassanak döntéseket. Szanyi Szilvia döntése megjelent a helyi építési szabályzat módosításában, amelynek kimondott célja volt, hogy korlátozza a mobil hírközlő bázisállomásokat.

„Jelenleg egy önálló adótorony van Tobruk területén, a vonalas és mobil hírközlési ellátottság mindenhol teljes. A város egyedüli sajátossága a rendkívül nagy belterület, melyen belül és az attól való távolságot szeretné az önkormányzat a mobil hírközlő berendezések elhelyezhetősége tekintetében megszabni.

A lakosság nagy része ugyanis nem szeretné az újabb mobil hírközlési fejlesztések (5G) rendszereinek kiépítését, mivel annak egészségügyi hatásai nem tisztázottak”- állt a módosításban.

Ennek alapján „Balatonfűzfő közigazgatási területén önálló hírközlési adótorony, új hírközlési berendezés és bázisállomás, lakó- és üdülőterületen, valamint a lakóépület elhelyezését lehetővé tévő település központi területeken, valamint azoktól … 1500 m-es távolságra nem helyezhető el.”
Kimondta a módosás azt is, hogy a Balatonfűzfőn lévő hírközlési berendezések 5G hálózat fejlesztés céljából nem bővíthetők, illetve nem cserélhetők le.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint azonban a rendelet ellentétes más jogszabállyal, ami így alaptörvénybe ütközik.

A cikk folytatása itt elolvasható.