Nem találtak medve jelenlétére utaló nyomot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai (bfnp.hu)

Az elmúlt napokban internetes hír jelent meg arról, hogy a Káli-medencében, a Fekete-hegyen valaki medvenyomokat látott, amely mellett medvebocs nyom is volt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai igyekeztek kideríteni, hogy valóban medve járhat-e a jelzett területen. Az alábbi tájékoztatást tették közzé weboldalukon.

 

„Tisztelt Érdeklődők!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság utánajárt, valóban járhat-e medve a Fekete-hegyen. Az Igazgatóság kollégái bejárták a területet, konzultáltak a térségben dolgozó gazdálkodókkal (pl. erdész, vadász, állattartó) is. Munkatársaink az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak, tehát az interneten megjelenteket semmi nem erősíti meg. A vadállatok és a szabadban tartott háziállatok magatartásában sem tapasztaltunk változást, a területen található vadkameráink nem rögzítettek medvére utaló képeket. A Fekete-hegy elhelyezkedése is kétségessé teszi anyamedve és medvebocs jelenlétét, ugyanis a terület sűrű település- és úthálózata nem nyújtanak kedvező életkörülményeket a medvék számára.

Fentieket is figyelembe véve, tisztelettel kérjük, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 457-9119 számot hívja, illetve a honlapunkon található elérhetőségeken (https://www.bfnp.hu/hu/oldal/szervezeti-felepites-elerhetosegek) jelezzen, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

A témában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság már megjelentetett egy „kisokost”, amit érdemes elolvasni.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság”