Nem kell védettségi igazolvány a balatoni strandokhoz (zaol.hu)

Az idénykezdetről szóló gyenesdiási sajtótájékoztatón, ahol a Nyugat-Balaton fürdőhelyeinek fejlesztéseiről számoltak be, több polgármester is elmondta: a strandok védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak. Vonyarcvashegyen június elsején, Balatongyörökön a nagystrand június 11-én, a kisebb július elsején, Gyenesdiáson és Keszthelyen június 12-től kell belépőjegyet fizetni – írja a zaol.hu.

A Diási Játékstrandon a napokban tartott sajtótájékoztatón Manninger Jenő országgyűlési képviselő ismertette: a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül indított el egy programot a balatoni strandok megújítására.

Pali Róbert, Biró Róbert, Gál Lajos, Manninger Jenő és Nagy Bálint közösen nyitotta meg a Nyugat-balatoni szezont (Fotó: zaol.hu)

-Ehhez jelentős forrásokat rendelt, tehát gyakorlatilag minden strand tudott pályázni. Innentől az önkormányzatok fantáziájára, kreativitására, szakértelmére volt bízva, milyen fejlesztéseket hajtanak végre. Volt egy szakmai egyeztetés, mely alapján elsősorban az infrastruktúra és a szórakoztatási lehetőségek javítása a cél. Ez egy átfogó program, célja, hogy a Balaton mindenki számára elérhető legyen – emelte ki Manninger Jenő.

A minden évben közösen megtartott Nyugat-balatoni strandszezonindító eseményen Gál Lajos, a házigazda település polgármestere elmondta, hogy a nagyközség mindkét strandját fejlesztették. Mind a környezet szépítését, mind a vendégek komfortérzetét is növelő munkálatok is megvalósultak.

-Gyenesdiáson felkészültünk arra, hogy a vendégeket tudjuk fogadni. Ingyenes parkoló várja az érkezőket és -mint ahogy az összes többi településen – védettségi kártya nélkül jöhetnek a vendégek – tette hozzá Gál Lajos. A szomszédos Vonyarcvashegy strand zöldterülete megnövekedett, s ugyancsak megújult és fejlődött az infrastruktúra, szépült a környezet és emelkedett a komfortfokozat. Többek között melegvizes zuhanyzót is kialakítottak.

-Nem csak három hónapra szeretnénk vonzóvá tenni a strandunkat: az a cél, hogy olyan élményelemekkel, lehetőségekkel is megtöltsük, mellyel egész évben kedvelt célpont, közösségi tér lehet – emelte ki Pali Róbert polgármester.

A Balaton-part utolsó zalai településén, Balatongyörökön ugyancsak több fejlesztés történt az említett pályázat támogatásával. E településen már két strand is várja a vendégeket – a legújabb a Szépkilátó közelében.

-Itt egy kisebb terület fogja várni azokat, akik nem elsősorban a másik strandra jellemző sok-sok szolgáltatásra vágynak, hanem egy természetközeli Balaton-parti élményre- emelte ki Biró Róbert polgármester.

A Nyugat-balatoni térség egyetlen városában, Keszthelyen négy strand- köztük a tavaly megnyílt kutyás strand várja a vendégeket. A városban infrastrukturális és a komfortnövelő beruházások mellett attrakciófejlesztés is történt.

-A legnagyobb strandon, a Városi strandon az elmúlt hétvégén felállítottuk a Balaton egyik legnagyobb vízi élményparkját. Sokan izgatottan várták és bízom benne, hogy a már az idei szezonban is nagyon sok itt élőnek és ide látogatónak – és nem csak a gyerekeknek fog – élményeket nyújtani- mondta Nagy Bálint polgármester.